DEMANTI

Ispravak članka: ‘Ukrajinac za zemlju plaća goleme svote, neki su sumnjičavi: ‘Znate li čiji je to novac!?‘‘

Ispravak objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22)

Andrij Matiukha

 Goran Mehkek/Cropix

Povodom članka koji je 12. ožujka 2024. godine pod naslovom "Ukrajinac za zemlju plaća goleme svote, neki su sumnjičavi: ‘Znate li čiji je to novac!?‘" objavljen na portalu Jutarnji.hr, objavljujemo ispravak informacije tvrtaka RENAISSANCE CAPITAL d.o.o. i Petrinja Chicken Company d.o.o.:

Nastavno na članak objavljen dana 12.03.2024. godine na web stranici Jutarnjeg lista https://www.jutarnji.hr/ pod naslovom „UKRAJINAC ZA ZEMLJU PLAĆA GOLEME SVOTE, NEKI SU SUMNJIČAVI: ZNATE LI ČIJI JE TO NOVAC?“ te dana 13.03.2024. godine u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista pod naslovom „RUSKI KAPITAL U PROJEKTU UKRAJINSKOG PODUZETNIKA“, a radi se o sadržajno identičnim člancima (iako objavljenim pod različitim naslovima), želimo ukazati na neistinite/netočne informacije u pogledu osnivača i vlasnika hrvatske tvrtke - Renaissance Capital d.o.o. te povezanih društava, i to u odnosu na dijelove objavljenog članka u obje objave koje glase:

  • ... Matiukha se nikada nije bavio piletinom, a prije nekoliko mjeseci u hrvatskim se medijima pojavila vijest da je njegov projekt povezan sa ruskim kapitalom i ruskim oligarhom Mihailom Prohorovom. O toj navodnoj poveznici pisali su i pojedini ukrajinski mediji.“

  • No, kad netko, pa makar je riječ i o privatnom kapitalu, nepotrebno preplaćuje zemlju, postavlja se pitanje izvora financiranja i pravih nakana investitora. Direktor Petrinja Chicken Companyja tvrdi da je Andrij Matiukha jedini investitor koji ulaže u ovaj projekt. Iako se nikad prije nije bavio piletinom i njezinom preradom, u tom je biznisu vidio pravu priliku za investiciju, tvrdi Ševčenko.
    Sumnju u te tvrdnje pobudila je vijest objavljena sredinom prošlog mjeseca na jednom sportskom portalu. Njezin autor tvrdi da je Renaissance Capital d.o.o., čija je tvrtka kći Petrinja Chicken Company, postao sponzor Nogometnog kluba Segesta iz Siska. "Koliko je moćnog sponzora dobila Segesta, najbolje govori činjenica da je Renaissance Capital u sastavu Onexim grupe čiji je vlasnik ruski milijarder Mihail Prohorov poznat po tome što je bio protukandidat na ruskim predsjedničkim izborima 2012. godine Putinu", stoji u tekstu tog portala čiji je glavni urednik nekadašnji vodeći čovjek jedne od glavnih dnevnih novina u Hrvatskoj. Ako je to točno, to bi značilo da gradonačelnica Ikić Baniček proračun Grada Siska financira ruskim novcem te da se tim novcem kupuje zemljište na Banovini. Naime, Onexim grupa smatra se jednim od najvećih ruskih privatnih investicijskih fondova, a njezin glavni izvršni direktor i predsjednik je upravo Prohorov. U njezinu je sastavu od 2012. godine investicijska banka Renaissance Capital, osnovana 1995. u Moskvi. Tvrtka Renaissance Capital nalazi se na istoj adresi kao i preostale tri tvrtke povezane s Matiukhom.“

Nije istina, odnosno nisu točne iznesene infomacije i to:

  • da je projekt g. Matiukhe (megaprojekt na Banovini – gradnja peradarske farme) povezan sa ruskim kapitalom i ruskim oligarhom Mihailom Prohorovom;

  • da je hrvatska tvrtka Renaissance Capital d.o.o., kao osnivač Petrinja Chicken Company d.o.o., u članku spomenuta banka Renaissance Capital koja je u sastavu Onexim grupe čiji je vlasnik ruski milijarder Mihail Prohorov pa slijedom toga niti informacija

  • da se proračun Grada Siska financira ruskim novcem te da se tim novcem kupuje zemljište na Banovini.

Ne ulazeći u točnost/istinitost u članku iznesenih podataka u odnosu na Renaissance Capital (rusku investicijsku banku) u sastavu Onexium grupe (ruski investicijski fond) želimo naglasiti da je uz spomenuti projekt (megaprojekt na Banovini – gradnja peradarske farme) isključivo vezana hrvatska tvrtka Renaissance capital d.o.o. (osnovna djelatnost - upravljačke djelatnosti holding društava) koja, osim istog imena kao i spomenuta ruska investicijska banka, ne dijeli sa istom nikakve druge poveznice niti u vlasničkoj strukturi niti u kapitalu.

Slijedom navedenog, u oba se članka po predsjedniku uprave Petrinja Chicken Company d.o.o. IZRAVNO i NEPOSREDNO demantiraju takvi navodi i bilo kakve poveznice između spomenute investicijske ruske banke i trgovačkog društva, istog imena, ali osnovanog u Hrvatskoj, pa slijedom toga i pitanje „financijera“ ovog projekta pri čemu se opet izravno i neposredno demantira poveznica sa „ruskim kapitalom“ i ističe da je g. Matiukha jedini „financijer“ projekta.

Naime, „hrvatski“ Renaissance Capital d.o.o. trgovačko je društvo osnovano 2022. godine u Republici

Hrvatskoj, a njezin jedini osnivač je g. Andrii Matiukha s osnovnom djelatnošću – upravljačke djelatnosti. S tim u vezi, Renaissance Capital d.o.o. jedini je osnivač trgovačkog društva Petrinja Chicken Company d.o.o. s osnovnom djelatnošću – prerada i konzerviranje mesa peradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:46