PROGOVORIO ŠEF MOLA

Ispovijest Zsolta Hernádija: ‘To je moja životna kalvarija, bio sam kolateralna žrtva progona Sanadera‘

Državna mašinerija se aktivirala da spriječi povratak Sanadera. Dogovorili su se o priznanju krivnje s Ježićem, rekao je

Zsolt Hernadi

 Attila Kisbenedek/AFP

Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor mađarske kompanije MOL, dao je intervju za mađarsku ATV u kojem je detaljno govorio o "najtežoj životnoj kalvariji", odnosno kaznenom procesu u Hrvatskoj u kojem je osuđen na dvije godine zatvora te međunarodnoj tjeralici za njim.

Navode kako Zsolt Hernádi već 20 godina vodi Mol grupu. Kada ga je 2013. godine optužilo hrvatsko pravosuđe, isprva je mislio da je riječ o nesporazumu, no ubrzo je postalo jasno da je stvar ozbiljna. Prema njegovim navodima, uvučen je u kazneni progon zbog Ive Sanadera.

- Cijela državna mašinerija se aktivirala da spriječi Sanaderov povratak. To je zahtijevalo stvaranje slučaja na temelju MOL-ovog 50-postotnog preuzimanja hrvatske nacionalne naftne kompanije INA-e 2000-tih i preuzimanja kontrole nad tvrtkom tijekom mandata premijera Sanadera.

- U okviru postupka, hrvatske vlasti dogovorile su se o priznanju krivnje s jednim od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj koji je tada bio u zatvoru. Suština nagodbe bila je da će, ako optuži njega (Hernadija) i Sanadera biti pušten iz zatvora, a postupak protiv njega obustavljen. Cijela optužnica i presuda temelje se na jednom svjedočenju, rekao je referirajući se na Roberta Ježića.

Podsjetimo, Zsolt Hernádi je u Hrvatskoj osuđen na 2 godine zatvora, zbog čega je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Hrvatska je u međuvremenu u Švicarskoj pokrenula arbitražni spor u kojem su pobijedili MOL i Hernádi, a mađarsko pravosuđe odlučilo je da nije počinjeno kazneno djelo. Zbog Interpolove tjeralice, Hernadi već godinama ne može putovati u inozemstvo.

Nakon što je krajem listopada Vrhovni sud potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernádi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH "zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima".

Vrhovni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je bivši premijer Sanader zbog primanja mita od Hernádija osuđen na šest godina dok je nedostupni Hernádi kažnjen s dvije godine zatvora.

Hrvatski sudovi su zaključili da su se Sanader i Hernádi dogovorili kako će za 10 milijuna eura mita omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad Inom, a dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz hrvatske naftne kompanije.

Ključni svjedok USKOK-a Robert Ježić u istrazi je svjedočio da je dio MOL-ova mita Sanaderu isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:09