PANIKA NA GRANIČNOM PRIJELAZU

ISPOVIJEST RUSKOG PIJANISTA ČIJI JE UREĐAJ IZAZVAO UZBUNU NA BREGANI U razgovoru za Jutarnji kroz kakvu je traumu prošao na granici

 
Ruski pijanist Andrey Gugnin
 Andrey Gugnin / Facebook

Najveći granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije, Obrežje/Bregana u petak ujutro bio je dva sata zatvoren za promet u oba pravca nakon što je uzbunu izazvao uređaj 32-godišnjeg ruskog državljanina i pijanista Andreya Gugnina koji su policajci zamijenili za eksplozivnu napravu.

Oko 8.30 sati autobus FlixBusa u kojem se nalazilo 45 putnika stigao je na granični prijelaz, a policija je naredila temeljitu graničnu provjeru koja je uključivala i rendgenski pregled prtljage. Prilikom pregleda, kovčeg ruskog pijanista bio je sumnjiv, odnosno izgledalo je kao da se unutar njega nalazi uređaj s električnim napajanjem koji je po obliku i karakteristikama nalikovao eksplozivnoj napravi s mehanizmom za paljenje.

Pokrenuta je hitna procedura, Gugnin je lišen slobode, a nakon nekoliko sati kriminalisti i stručnjaci za eksplozive Specijalne policije ustanovili su da je riječ o bezopasnom predmetu.

O svemu se na društvenim mrežama očitovao i mladi ruski pijanist koji je napisao što se dogodilo te je objavio sliku uređaja za koji su policajci mislili da je bomba. Kako je objasnio, radilo se o bluetooth uređaju, odnosno pedali za iPad koja okreće notne stranice. Navodi da su ga policajci bacili na tlo s licem prema dolje i ruke mu stavili iza leđa.

- Moju djevojku su ispitivali posebno i nisu joj dozvolili da me vidi. Zvala je ruski konzulat u Ljubljani, no rekli su joj da trenutno ne mogu ništa učiniti jer policija još ništa ne govori. Više od dva sata držali su me s lisicama na rukama bez ikakvog objašnjenja. Problem je bio što policija nije imala pravo ni dozvolu otvoriti moju prtljagu, već su morali čekati stručnjake iz Ljubljane - navodi Gugnin.

Nakon dolaska stručnjaka ustanovilo se da se radi o bluetooth pedali za iPad.

Andrey Gugnin / Facebook

- Kada su shvatili da moja pedala nije bomba, ispričali su se, ponudili me kavom, objasnili mi i pokazali zašto su mislili da se radi o opasnoj napravi. Da budem iskren, i sam bih pomislio da je to bomba da sam bio u njihovoj poziciji - napisao je Gugnin.

Kako objašnjava Željko Matejčić, dugogodišnji konzultant za sigurnost te stručnjak za protuterorizam i eksplozive, granična policija provela je standardni operativni postupak u kojem nema ništa sporno jer je zakonski opravdan i predviđen.

- Rendgenom se utvrđuje sadržaj prtljage koji može podsjećati na eksplozivnu napravu. Elektronika ima sve elemente koji može sadržavati takva naprava, poput upaljača naprave, a čak može sadržavati određene organske spojeve ili spojeve koje podsjećaju na organske tvari koje rendgen prepoznaje kao organske po atomskoj težini, što nije nužno dokaz da je eksplozivna naprava. To može izazvati sumnju, a ona se dalje otklanja tako da se ispita vlasnika prtljage te utvrdi o čemu je konkretno riječ. Isti je proces i kod takozvanog pokazivanja prtljage u zračnim lukama. Ako se u predanoj prtljazi prepoznaju elementi slični eksplozivnoj napravi, prtljaga se stavi ispred aviona, a putnici koji ulaze u avion pokažu koja je njihova prtljaga. Putnik koji pokaže suspektnu prtljagu ide na ispitivanje, a kada se utvrde sve okolnosti, onda se može otvoriti prtljaga i ustanoviti sadržaj suspektnog predmeta - objašnjava Matejčić.

Dodaje i da su još uvijek u detekciji eksploziva najpouzdaniji psi za detekciju eksploziva koji mogu potvrditi postoji li opravdana sumnja o postojanju eksploziva u prtljazi.

Upit o ovom slučaju poslali smo i FlixBusu iz kojeg su potvrdili da je na graničnom prijelazu Bregana prilikom redovite kontrole putnika zaustavljen FlixBus autobus talijanskog partnera, a koji je krenuo iz Zagreba prema Torinu u 7.50 sati.

- Granična policija obavlja redovite sigurnosne provjere putničkih autobusa kako na domaćem tako i u međunarodnom prijevozu te su svi sudionici prometa na graničnom prijelazu dužni u potpunosti surađivati s mjerodavnim tijelima tijekom policijskih kontrola.

Nakon obavljene istrage i odobrenja granične policije, autobus je nastavio putovanje. Zahvaljujemo svim putnicima na suradnji, strpljenju i razumijevanju tijekom policijske kontrole - odgovorili su iz FlixBusa.

'Bio sam u šoku, vikali su na mene na slovenskom. Sledio sam se'

Ruski pijanist za Jutarnji list ispričao je što se dogodilo.

- Prvo me uhvatila panika, nisam mogao shvatiti što se događa. Moju prtljagu su stavili u rentgen kao na aerodromu, a pedala je bila unutra. Policajac na granici je vidio sliku rentgena i mislio da se radi o eksplozivu. Vikao je na mene na slovenskom, nisam ga mogao razumjeti, jedino sam shvatio da psuje. Pokušao sam mu objasniti što se događa, ali sam se sledio i nisam mogao odreagirati na prvu. Bio sam zaista šokiran, rekao je.

Ističe kako je odmah posumnjao zašto je njegova prtljaga sumnjiva.

- Pomislio sam da je vjerojatno problem s mojom pedalom i pokušao sam im objasniti o čemu se radi, ali su oni pratili protokol i to mi je sasvim razumljivo. Jedan od policajca je googlao sliku te pedale i pokazao je kolegama. One su rekli "to je to, izgleda isto". No, i dalje smo morali čekati stručnjaka iz Ljubljane. Pokazali su mi rentgensku sliku moje prtljage i pedale i postavili mi pitanje čemu da pedala služi. Objasnili su mi da pedala izgleda kao eksploziv jer u svaku pedalu ide jedna žica, baterija, imala je nešto što je izgledao na sim karticu i da ta pedala zaista izgleda kao eksploziv. Oni su mislili da je nešto strašno u pitanju, ali su bili korektni. Nisam se tijekom svega toga osjećao najugodnije, ali su mi se na kraju ispričali, kaže Andrey Gugnin.

Poicajce ni u kom slučaju ne smatra krivima, iako se osjećao neugodno.

- Ne mogu ih kriviti, oni su samo radili svoj posao. Putovao sam u Ljubljanu da uhvatim let za Amsterdam jer sam odlučio tamo otići tijekom praznika. Uspio sam stići na let tako da je zapravo sve dobro. Inače, živim u Zagrebu, kupio sam tu stan, ali nemam tu još boravište. Za Zagreb me vežu umjetničke i prijateljske veze. Volim Hrvatsku i uvijek sam osjećao da je Zagreb grad u kojem želim živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:30