VRŠNJAČKO NASILJE

ISPOVIJEST MAJKE ČIJEG SU SINA MALTRETIRALI JER JE TAMNOPUT Sada brine za mlađeg brata s Down sindromom koji kreće u školu

 
 iStock

Svake godine, posljednje srijede u veljači, obilježava se Dan ružičastih majica. Sve je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio maltretiranje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Odlukom Hrvatskog sabora, od 2017. godine ovaj se dan obilježava i kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj.

Više od 30.000 tisuća ljudi prati Facebook stranicu "Matija i prijatelj Down" koju je pokrenula Zagrepčanka Petra Gluhinić. Cilj joj je dizanje svijesti o Down sindromu, koji ima njezin sin. Sljedeće godine bit će školski obveznik, a mamu brine hoće li doći do ružnih scenarija, ruganja ili zlostavljanja od strane vršnjaka, jer, kako otkriva za Media servis, sličnu situaciju već su prošli u obitelji.

"Mi imamo petero djece. Sva ostala naša djeca su djeca redovnog razvoja, međutim sa starijim sinom Deanom smo prošli taj verbalni bullying u školi, koji je trajao skoro godinu dana. On je dijete tamnije kože, jednostavno je tamnoput i djecu je asocirao na Roma. Dečki su mu na putu do škole svašta vikali; Cigane, smrdiš i slično", ispričala je mama Petra za Media servis.

Maltretiranje je ostavilo posljedice na dječaka.

"To je bilo uglavnom izbjegavanje škole, neću u školu, držanje za štok, dok to nije eksaliralo jedan dan kada je jednog dječaka gurnuo te je on odletjeo u radijator. Iako sam ja molila u školi da se to prije riješi i rekla da će se nešto dogoditi, jer mi svi imamo neku granicu do koje možemo trpjeti, no nije se ništa rješavalo."

Problem je prestao tek nakon što je otac dječaka u školi prijetio policijom i medijima.

"Tada se to, vjerovali ili ne, riješilo u roku od tjedan dana, dakle može se riješiti. Nismo tražili ništa drugo osim da se roditelje te djece pozove na razgovor, jer osobno smatram da djeca nisu zla", ispričala je Petra.

Ipak, brine se za Matiju i njegovo snalaženje u školi.

"Događa se periodički. Malo malo iskrsne neki slučaj. Nedavno se pojavio slučaj djevojčice s poteškoćama u razvoju, koju su tjerali da jede blato. S obzirom da smo mi to prošli s djetetom redovnog razvoja, ne mogu ne razmišljati o tome hoćemo li suočiti s nečim sličnim kada Matija krene u školu".

Maltretiranje u školi ili na igralištu ostavlja posljedice na psihu djece, ali današnje doba nudi još perfidnije oblike nasilja. Slanje okrutnih, zlobnih, katkad i prijetećih poruka, kao i kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka. Ružni komentari, vrijeđanja, poticanje grupne mržnje… Sve su to oblici cyberbullyinga.

O ovoj temi je Media servis razgovarao s učenicima petih razreda O.Š. Vugrovec-Kašina.

"Ja sam snimao za YouTube i meni su govorili: ružan si ko` krava i čak su prostačili. Na svom kanalu imamo uglavnom gaming i vlogove, imam oko 600 pratitelja, a potražio sam savjet od svog tate koji mi je rekao da pokušam postati prijatelj s onima koji me vrijeđaju", rekao je jedan od učenika za emisiju Media servisa 'U fokusu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 23:47