DAMIR ĆIRO ČIKARA

ISPOVIJEST DRNIŠKOG ŽUPNIKA, ISKUSNOG LOVCA 'Kad divljač istrči, čovjeka ponese, treba biti oprezan, ipak je to oružje'

 Ante Baranić / HANZA MEDIA

Nezabilježen dosad, barem u hrvatskoj stvarnosti, slučaj da biskup u lovu ustrijeli kolegu dogodio se prošlog petka, a protagonist slučaja je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak (68), koji je, pucajući na vepra u lovištu Lipovljani Opeke nadomak Kraljeva, u nogu ranio 64-godišnjaka s kojim je bio u lovačkom društvu, piše Slobodna Dalmacija.

Biskup Huzjak je sudjelovao u lovu na divlje svinje koji je bio organiziran i uredno prijavljen, a prema propisima, lovci su bili udaljeni jedni od drugih devedesetak metara, raspoređeni na čekama. U trenutku kad je divlja svinja istrčala iz grma, biskup je zapucao - životinju je puščano zrno iz biskupova karabina promašilo, a pogodilo kolegu lovca u natkoljenicu.

Ranjenog lovca Hitna pomoć je prebacila u zagrebački KB Dubrava, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede, ali je izvan životne opasnosti. Biskup je odvezen na policiju, gdje je ispitan i prošao alkotest, na koji je bio negativan.

Do okončanja postupka oduzeto mu je lovačko oružje, a sisačka policija je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biskupa prijavila za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine. Ako istraga dovede do podizanja optužnice i sudskim putem mu se dokaže krivnja, biskup bi za ranjavanje kolege lovca iz nehaja mogao dobiti do tri godine zatvora.

Oglasio se i Biskupski ordinarijat iz Bjelovara u dopisu priznajući incident, te prenijevši biskupovu želju ranjenom lovcu za brzo ozdravljenje. Biskupovi kolege lovci svjedočili su medijima o njegovu dugogodišnjem zanimanju za lov, u kojem je vrlo dobar, a redovito prolazi i psihofizička testiranja.

U pogibelji smiju pucati

Još se i može shvatiti da se u lovu dogodila nesreća, no hrvatska javnost do sada nije znala kako se lovom bave biskupi i svećenici, a pitanje je odobravaju li im crkveni propisi takav "sport". Propisi im ne brane ni lov ni ribolov (dio apostola je bio ribarske struke), a Kanonski zakon govori samo o kaznama za namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda ili ubojstva od strane klerika.

"Tko počini ubojstvo, ili tko silom ili prijevarom otme ili zadrži, ili osakati, ili teško rani čovjeka, neka se kazni oduzećima i zabranama prema težini kažnjivog djela", stoji u Kodeksu kanonskog prava. Prema crkvenim zakonima, nije zabranjeno da svećenik drži oružje, a u pogibelji može ga i upotrijebiti.

U Hrvatskoj je malo biskupa i svećenika u lovačkim redovima, a jedan od njih je i drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara (36), kojeg je Slobodna zamolila za komentar ovoga neobičnog slučaja sa sjevera Hrvatske.

- Doista ne znam koliko svećenika u Hrvatskoj ima lovačku dozvolu, a osobno s našeg područja znam dvojicu-trojicu, mislim čak da ih i nema puno više. A ovo što se dogodilo biskupu je stvarno nesretan slučaj, koji i nije tako rijedak u lovu; mislim da su se ovih dana čak tri lovca međusobno upucala. Čujte, oružje je to, treba biti oprezan, a kad divljač istrči, čovjeka ponese - kaže fra Ćiro, podrijetlom iz Graba kod Sinja, koji je lovac i po obiteljskoj tradiciji; pušku je naslijedio od oca.

- Nisam baš neki veliki lovac, u lov idem dva-tri puta godišnje, pa i zbog toga jer se obično lovi nedjeljom, a svećenicima je to najvažniji radni dan. Kad idemo, najčešće je riječ o divljoj svinji. Inače, lov je za mene u prvom redu ugodno druženje s prijateljima u prirodi, gore na Kamešnici idemo u jednu lijepu vikendicu, razgovaramo, u prirodi smo, više ponesemo nego donesemo, a često ne ispalimo ni metak, nikad ne mislimo na odstrel... Dapače, lovci redovito hrane životinje i ni blizu toliko ih ne ustrijele - objasnio je fra Ćiro za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:05