TRAGANJE I SPAŠAVANJE

Isporučena prva od šest moćnih brodica hitne pomorske medicinske službe: ‘Brze su i nepotopive‘

Projekt izgradnje šest brzih brodica ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura

Vili Beroš i prva brodica hitne pomorske medicinske službe

 Niksa Stipanicev/Cropix

U šibenskom brodogradilištu Iskra predana je u ponedjeljak prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, pružat će hitnu pomoć na otocima i priobalju, te sudjelovati u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama.

Projekt izgradnje šest brzih brodica ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura, a novac je osiguran iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Brodica s uređajima i opremom za hitnu pomoć, medicinskim timom i posadom lučke kapetanije

Na svečanosti je ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta, a nakon toga je ministar, s fotografima i snimateljima, provezao brodicu do šibenske rive i natrag.

"Isporukom prve brodice sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe, prijevoza specijaliziranim brodicama, koja je planirana do kraja 2023. godine u lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku", rekao je Beroš.

image

Prva brodica SAR 1, namjenjena hitnoj medicinskoj intervenciji

Niksa Stipanicev/Cropix

Brodica je potpuno opremljena uređajima i opremom za hitnu pomoć, na njoj će biti medicinski tim i posada lučke kapetanije. "To osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata, povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto", ističe Beroš.

Riječ je o 15-metarskim brodicama, koje mogu razviti maksimalnu brzinu od 39,5 čvorova u roku pet minuta od paljenja pogonskih agregata.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Brodograditelji tvrde da su brodice brze i nepotopive - kada se prevrnu, ponovno se usprave, a da u kabinu ne uđe ni kap mora. Zbog tehničkih i maritivnih sposobnosti koristit će se za spašavanje na moru, a moći će ploviti i po nevremenu.

Prva od šest brodica bit će stacionirana u Dubrovniku, a u hitnoj službi zaplovit će od petka.

Priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osigurat će medicinski tim - doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara, a lučke kapetanije posadu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vili Beroš

Niksa Stipanicev/Cropix

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi za procjeni hitnosti slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava - u Blatu na Korčuli, Korčuli, Lastovu, Mljetu, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Jelsi na Hvaru, Supetru, Šolti, Visu i Prekom.

Objavljen javni natječaj za Hitnu helikoptersku medicinsku službu

Beroš je dodao kako se radi i na uspostavi Hitne helikopterske medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj. Rezultati će biti poznati 8. svibnja.

"Ulažemo u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara iz hitne medicine. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama dodatno se regulira rad turističkih ambulanti, što će Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom destinacijom“, poručio je Beroš.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević istaknula je da se nakon rješavanja cestovnog dijela hitne medicinske službe, sada radi na pomorskom i helikopterskom.

Brodice su opremljene kao "male moderne intenzivne terapije" i imaju sve što je potrebno za kvalitetno zbrinjavanje ozlijeđene ili oboljele osobe tijekom transporta. To je veliki iskorak za hitnu medicinu, kaže Grba Bujević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:46