TKO JE PUSTIO SNIMKU?

Iskaz bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK-u postavljen na YouTube, pa uklonjen!

Snimka Sanaderova iskaza koju je dao u prostorijama Remetinca bila je dostupna za 50-tak osoba

Iskaz bivšeg premijera Ive Sanadera koji je dao istražiteljima USKOK-a u prostorima Remetinca u predmetu Fimi-Media procurio je na internet. Na YouTube ga je postavio korisnik pod imenom RemetinecLIVE prije četiri dana, 27. studenoga. Snimka je večeras uklonjena s YouTubea.

Riječ je o samo dijelu iskaza u trajanju od 12 minuta i šest sekundi. Prema datumu na snimci, Sanader je ovaj iskaz dao 21. srpnja ove godine. Treba napomenuti da se radi o iskazu koji je i dalje tajan, budući da USKOK još nije zaključio istragu u ovom slučaju.

S obzirom na velik broj osoba koje su obuhvaćene istragom u aferi Fimi Media, ukupno 20 fizičkih i pravnih osoba s Ivo Sanaderom na prvom i HDZ-om kao pravnom osobom na 20. mjestu, velik je i krug osoba koji su imali pravo kopirati ovu DVD snimku. Dakle, ako uzmemo u obzir ljude u USKOK-u koji rade na ovom predmetu, okrivljenike te njihove branitelje, snimka je bila dostupna za barem 50-tak osoba.

DORH: Hitno ćemo istražiti tko je postavio snimku

U povodu dijela snimke koja je objavljena na internetskim portalima, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta priopćio je kako će od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji, odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnim snimku ili njene dijelove i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona.

“Ujedno, putem međunarodne pravne pomoći zatražit ćemo da se utvrdi tko je snimku objavio na YouTubeu”, ističe se u priopćenju USKOK-a objavljenom na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH. USKOK poziva sva sredstva javnog priopćavanja da uklone snimku sa svojih portala i ne emitiraju je dalje budući da postupaju suprotno odredbi Zakona o USKOK-u i time moguće čine kazneno djelo.

- Najprije želim reći da je funkcioniranje HDZ-a i Vlade pod mojim vodstvom bilo na najbolji mogući način organizirano, sukladno demokratskoj praksi najrazvijenijih europskih zemalja, istaknuo je Sanader u isječku postavljenom na YouTube te nastavio:

- Suradnike sam birao naravno na jednoj osnovi koja je bila kombinacija informacija koje sam dobio od njih, jer ja nisam mogao znati sve ljude po Hrvatskoj, čak i obilaskom terana i tih skupova. Nemoš' ti sve ljude upoznati. Znači bio sam upućen na određene dužnosnike stranke, koji su bili članovi predsjedništva ili članovi središnjeg odbora, koji su mi predlagali određene ljude..."

... Ja sam sa svima njima nikad nisam imao nikakav prijateljski odnos, samo isključivo službeni odnos, i to na način ne da bih ja kontrolirao njih. Zašto bi ja kao predsjednik stranke kontrolirao rizničara stranke, to nije moja zadaća, to je zadaća glavnog tajništva, nacionalnog vijeća, središnjeg odbora, predsjedništva stranke, da kontroliraju šta taj radi, a ovo što mi se stavlja na inkriminaciju nema nikakve veze. To su laži, to je kupovanje bolje prošlosti i bolje budućnosti.

Sanader je dalje istražiteljima ispričao za jedan slučaj zapošljavanja preko veze za koji on, navodno, nije znao.

- Došao sam u Slavoniju u neko mjesto, i dolazi mi jedan tamo čovjek i kaže mi "Znaš, ono sam ti sredio", ja govorim "šta ste mi sredili?", pa kaže "zaposlio sam ti onoga šta si me tražio", ja govorim "Koga?", i kaže ime i prezime. Ja govorim "Čuj, ja tog čovjeka ne znam, nikad nisam čuo za njega i uopće nemam pojma o čemu ti govoriš"..

- Ja sam siguran da je Barišić u moje ime išao tamo, u ime stranke, govoreći: 'Rekao je premijer ovo ili ono'. Kad smo Barišića imenovali za rizničara, ne mogu se točno sjetiti je li to bila 2002. ili 2003., znam da mi ga je netko predložio, znao sam ga površno iz 90-ih, kao i stotine drugih članova stranke i dužnosnika. I onda mi je došao netko i rekao: 'Čuj, umire mu žena od raka, potpuno je 'down' u psihološkom smislu, a nova vlada ga je stavila tamo da bude neki savjetnik u nekoj sobi. Možemo li mu naći neki posao u stranci?' I negdje na predsjedništvu smo odlučili da bude rizničar, a Božo Biškupić zamjenik rizničara. Isto kao glavni tajnik, imali smo Vukelića, i brzo nakon toga Jarnjaka".

Sanader potom priča o Fimi-Mediji.

- Stavlja mi se Fimi-medija i organizacija udruženja s Barišićem i Jurak. Pojma nemam tko je ta žena. Jednom sam je vidio, i to 2003. prije izbora, kad su došli u stranku, ona valjda jer ju je doveo Barišić, i Massol kojeg je doveo Maček, da se natječu tko će dobiti organizaciju izborne kampanje. Toga se sjećam. I sad, da sam ja imao neku organizaciju s Barišićem i gospođom Jurak, zašto bi Massol dobio svaki put? Mislim, Massol je dobio jer je imao jakog lobistu, a to je Maček, za kojeg čak kažu da je suvlasnik. Ja to ne znam i ne želim u to ulaziti". Massol je organizirao sve te kampanje, s druge strane Fimi-medija nije niti jednu, ispričao jeSanader istražiteljima, pa nastavio:

- Rekao bih montruoznu laž, a to je da je Barišić meni dao novac. To nema šanse. Ja taj novac ne bih nikad ni uzeo. Stavlja mi se na inkriminaciju nekakav luksuzni život, puste nekretnine itd. Sve te nekretnine su kupljene prije bilo kojeg inkriminiranog perioda koji vi ovdje stavljate, riječ je o jednoj promašenoj konstrukciji koja sa životom naprosto nema veze. Ja se nisam imao vremena baviti Barišićem, Pavošević, Mravkom ili zvati te firme.

- Ja sam ili sam, ili preko Barišića zvao firme. Ma nema šanse, ja pojma nema tko je što radio. Niti je to moj posao. Ima struktura tamo, rizničar, šef računovodstva, glavni tajnik koji to sve kontrolira, i njegov zamjenik, pričao je Sanader o imenovanjima.

- Direktore javnih poduzeća su predlagali ministri ili članovi predsjedništva. Ja nijednog direktora javnih poduzeća prije njihovo imenovanja nisam znao. I imao sam povjerenja u ljude koji su bili moji najbliži suradnici, znači članovi Predsjedništva, članovi Vlade. Oni su jednostavno predložili, čuj imam tamo.. recimo sad Čobanković. Ove koje ja spominjem ne želim nešto teretiti. Ja nisam došao ovdje kao neki Zorro osvetnik, nego sam došao reći kako je to bilo. On kaže: 'Čuj, imam sjajnog čovjeka, Mravka za HEP. Evo ti njega. Kalmeta je ovoga, onaj je onoga, itd. Ali nikad ja te ljude nisam vidio. Vidio sam ih jedan ili dva puta na nekim sastancima kad su došli u Vladu. I sad da ja njima kažem: 'Aj ti ovo radi, ili...

Sanader je također pojasnio kak je došao do velike kolekcije umjetnina.

- Ovdje sam dobio dojam da me se želi prikazati u javnosti sa ovom inkriminacijom kao čovjeka koji je nezakonito stjecao novac. Što se tiče kolekcije slike, ona je nastajala 30 godina, prve sam slike kupio kao student. Kolekcija je već početkom 90-ih bio vrlo velika, preko 300 slika, objasnio je Sanader, pa je na kraju nešto pojasnio vezano za Fimi-Mediju:

- To sam zaboravio reći. Za to ime Fimi-Media ja nisam uopće znao da postoji. Ja sam čuo za tu gospođu nekad prije, ali kako nisam imao nikad nikakve veze s njima to ime mi nikad nije bilo u glavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:06