KRIZNI SASTANAK NA FAKULTETU

Inspekcija upala na Hrvatske studije, sumnja se da su nezakonito zaposlili 11 ljudi, češljaju se dokumenti

Kaznenu prijavu je prije nekoliko mjeseci podnio sam ministar znanosti Radovan Fuchs

Zgrada Hrvatskih studija, ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu jutros je počeo upravni nadzor, potvrđeno je Jutarnjem iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Upravni nadzor pokrenuli smo temeljem zahtjeva saborskog odbora za obrazovanje, Ministarstva rada, pučke pravobraniteljice i pojedinih zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija, kaže ministrov savjetnik Božo Pavičin.

Predstavke navedenih tijela i pojedinaca se razlikuju, no u Ministarstvu potvrđuju kako je riječ o nizu uočenih nepravilnosti koje zaduženi djelatnici MZO-a trebaju provjeriti. Nadzor u praksi traje nekoliko dana, a uključuje pregledavanje dostupne dokumentacije.

Ministar znanosti Radovan Fuchs prije nekoliko je mjeseci podnio kaznenu prijavu državnom odvjetništvu zbog nezakonitog zapošljavanja jedanaest ljudi na Hrvatskim studijima. U Ministarstvu potvrđuju da je ta nezakonitost dosad riješena, te da upravni nadzor nema veze s tom pričom.

Prema pisanju Telegrama, Fakultet hrvatskih studija jučer je u popodnevnim satima dobio obavijest o pokretanju upravnog nadzora. Iz Rektorata doznaju da se tamo održao i „krizni sastanak“.

Novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić (mandat od 1. listopada) kaže kako nije upućen u situaciju na Fakultetu hrvatskih studija.

- Nisam upućen u razloge upravnog nadzora, s time sam upoznat putem medija, izjavio je Lakušić, uz dodatak kako je na tom fakultetu u tijeku izbor novog dekana.

Valja reći da upravni nadzor kao instrument nije pretjerano učinkovit jer se završnim nalazom visokom učilištu daje nalog za ispravljanjem uočenih nepravilnosti. Visoko učilište može, ali i ne mora udovoljiti tom zahtjevu, uz poziv na sveučilišnu autonomiju, upozoravaju upućeni.

Iz tog su razloga u Ministarstvu znanosti predvidjeli da novi Zakon o znanosti i visokom obrazovanju daje više ovlasti inspekcijskim tijelima, uključujući i određene financijske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:26