CIJENA SATNICE

INFOGRAFIKA Hrvatski radnik u sat vremena zaradi za tri čokolade

Prosječna neto satnica je 31,77 kuna, ali velik broj hrvatskih zaposlenika prima plaću mnogo manju od prosjeka

ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po satu u siječnju je u Hrvatskoj iznosila 31,77 kuna, što je u odnosu na lanjski prosinac više za 6,2 posto, a u odnosu na isti mjesec 2010. godine 1,9 posto.

Za jedan sat rada prosječan zaposlenik u Hrvatskoj može kupiti nešto više od tri čokolade (prosječna cijena čokolade oko deset kuna), oko četiri kruha (cijena kruha 8,6 kuna) i manje od kilograma svinjskog buta bez kostiju koji se u trgovinama prodaje po cijeni od 35 kuna. Iako je riječ o prosjeku, velik dio hrvatskih zaposlenika čija je plaća manja od prosjeka, ne može si ni to priuštiti.

Jedva za dva kruha

Poznato je da su neto satnice, ali i ukupne plaće najniže u proizvodnji odjeće i obuće, kožarstvu i sličnim djelatnostima. Stoga su sa satnicom malo većom od 16 kuna zaposlenici u proizvodnji odjeće i kožarstvu bili na gotovo pola prosjeka. Za razliku od prosječnoga građanina koji za sat svog rada zaradi za tri čokolade, zaposleni u tekstilnoj i kožarskoj industriji mogu kupiti 1,5 čokolada, dva kruha i jedva pola kilograma svinjskog buta bez kostiju.

Trgovcima je bolje

Trgovci su godinama spadali u kategoriju najniže plaćenih zaposlenika u Hrvatskoj, ali sa svojom satnicom od 23,66 kuna ipak si mogu priuštiti malo više od tekstilaca ili radnika koji rade u proizvodnji namještaja.

Za razliku od njih, radnici u najbolje plaćenim djelatnostima ipak za svoje siječanjske neto satnice mogu kupiti pristojniju količinu namirnica.

Goran Bakula, ekonomski analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata, ističe da Hrvatska po razlici u neto satnici nije specifična jer je slično stanje i u Sloveniji te Srbiji. Tekstilna industrija uvijek je bila ispod prosjeka u svim tim zemljama, a kod nas je vidljivo da su najbolje plaćeni poslovi u zračnom prometu, marketingu i telekomunikacijama.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30