PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Imamo rekordan broj novozaraženih. Omikron je stigao, Stožer će odlučiti o novim mjerama‘

Vlada će usvojiti i zaključak u vezi s realizacijom Projekta sanacije mosta Banija - starog mosta preko rijeke Kupe u Karlovcu

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu na sjednici Vlade da Hrvatska bilježi rekordan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa od početka pandemije, čak 8587, čemu pridonosi i omikron varijanta, te je još jednom pozvao na pridržavanje mjera i cijepljenje.

Potvrđeni broj slučajeva je oko 50 posto veći nego prošlog tjedna i dvaput veći nego prije dva tjedna.

"Taj je broj očekivan i pokazuje da je virus koji se širi Europom, novi soj omikron, vjerojatno izrazito prisutan sada i kod nas. Neće zaobići nikoga, a znamo da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa", rekao je Plenković u uvodnom izlaganju.

Posebno je velik porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, i gdje je broj slučajeva triput veći nego prije dva tjedna.

Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabilježen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu, dodao je.

"Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sad nazire i kod nas, još je jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja", istaknuo je premijer.

Ponovio je kako je temeljni način zaštite cijepljenje te pozvao sve građane koji se nisu cijepili da to učine, a one koji su primili dvije doze da se cijepe i trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet. Poručio je kako imamo dovoljno doza za sve građane.

Danas imamo 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, a 63 posto cijepljenih s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je trenutno 543.000.

Naveo je kako svaki četvrti sugrađanin koji je stariji od 65 godina, nažalost, još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili ni jednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

"Oni su u riziku od težeg oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem", poručio je Plenković.

Također je upozorio da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma, zbog čega se brže širi, te još jednom pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite, kao i na kombinaciju svih mjera kako bi štitili sebe i druge.

Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke, najavio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:29