BUKTI PANDEMIJA

Imamo dva puta više pozitivnih nego krajem 2020., ali jedan podatak HZJZ-a ipak budi nadu

Pozitivnih je dvaput više nego krajem 2020. godine, ali upola manje u bolnicama
 Duje Klarić/Cropix

Uskoro će dvije godine otkako je koronavirus zavladao svijetom, ali bolest o kojoj se na početku gotovo ništa nije znalo ipak je u većoj mjeri pala pred spoznajama znanosti i iskustvom liječnika jer manje je hospitaliziranih čak i kad su brojevi zaraženih veliki.

Naime, cjepivo je dijelom smanjilo ugrozu, ali je činjenica da dio ljudi ne vjeruje cjepivu, a dijelu siromašnih je i dalje nedostupno, što je omogućilo virusu da novim sojevima dodatno zakomplicira život svima. U Hrvatskoj trenutno bukti četvrti val korone, ali situacija je u odnosu na onu otprije godinu dana ipak manje stresna.

Pokazuju to i brojke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz kojih su vidljiva tjedna kretanja zaraze od početka pandemije odnosno broja hospitaliziranih, onih na respiratoru, ali i dobnih skupina koje su u pojedinim razdobljima bile najugroženije.

Naime, trenutno je u Hrvatskoj registrirano gotovo dvaput više dokazano pozitivnih na koronu, ali u bolnicama je ipak nešto manje pacijenata nego u studenom prošle godine. Nažalost, konstanta je samo velika smrtnost. Razvidno je da su teški slučajevi i prije godinu dana i danas nerijetko smrtonosni za pacijente.

Respirator, naime, daje šansu za preživljavanje, ali tek 20-30 posto, i zato je dolazak cjepiva bio važan jer je spriječio teške oblike covida-19 i, dakako, veću smrtnost. Dokaz da je nužno cijepiti što više građana jest i činjenica da su prošlog prosinca u drugom valu korone najčešće bili zaraženi stariji od 50 godina, sad procijepljeni, a trenutačno su na meti korone oni u dobi od 18 do 40 odnosno do 50 godina. To je i razlog manjeg broja hospitalizacija jer su zaraženi mlađi premda je na tjednoj bazi dvostruko više oboljelih u Hrvatskoj.

Usporedili smo 41. tjedan korone, u prosincu prošle godine, kad su bila zabilježena 25.533 pozitivna i čak 2334 pacijenta u bolnicama. Drugim riječima, 7,9 posto zaraženih završavalo je u bolničkom krevetu, a od njih je dvjestotinjak trebalo pomoć respiratora.

Lakši oblici bolesti

Najviše hospitaliziranih bilo je među starijima od 50 godina, pokazuju podaci HZJZ-a. Primjerice, početkom ovog mjeseca u Hrvatskoj su u tjedan dana registrirana 42.434 pozitivna slučaja, ali je u bolnicama u tih sedam dana liječeno samo 1120 pacijenata, što znači da je samo 2,6 posto bilo hospitalizirano, a od njih je 157 trebalo respirator.

Stručnjaci objašnjavaju da je, među ostalim, u tome važan faktor cijepljenje starijih građana koji su trenutačno bolje zaštićeni od teških oblika korone, o čemu svjedoči i to da u slučaju kad se virus probije u neki dom za starije, uglavnom nije potrebna hospitalizacija jer se radi o lakšim oblicima bolesti.

Što bi bilo da nije cjepiva

Također, među zaraženima je veći broj mlađih osoba do 50 godina kod kojih bolest češće ima blagi oblik. To govori da bi korona bila pod puno većom kontrolom da je procijepljenost mladih u Hrvatskoj veća od one koju pokazuju brojke. Naime, da nije cjepiva, vjerojatno bi prema prošlogodišnjem scenariju epidemija imala strašne posljedice zbog toga što bi u ovom trenutku u bolnicama bilo barem 5000 pacijenata u odnosu na broj zaraženih, a to bi nedvojbeno vodilo u kolaps zdravstvene skrbi.

Razlika između drugog i četvrtog vala epidemije

41. tjedan koronavirusa (prosinac 2020.)
- 25.533 pozitivne osobe
- 2334 hospitalizirane osobe
- 7,9 posto u bolnicama od ukupnog broja slučajeva korone
- 193 osobe na respiratoru
- 8376 osoba - najviše zaraženih u dobi od 51 i više godina

88. tjedan (studeni 2021.)
- 42.434 pozitivne osobe
- 1120 hospitaliziranih osoba
- 2,6 posto u bolnicama od ukupnog broja slučajeva
- 157 osoba na respiratoru
- 8500 - najviše zaraženih u dobi od 19 do 50 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:21