NAJVEĆI GUBITNICI

Imali su klub od 18 članova, a sad u Saboru neće biti ni jedan: ‘Ovo je propast SDP-a, mi ostajemo na sceni i borimo se‘

Socijaldemokrati su izgubili status parlamentarne stranke

Davorko Vidović

 Damjan Tadic/Cropix

"Nećemo baciti koplje u trnje, ostajemo na sceni i borimo se", izjavio nam je Davorko Vidović, šef Socijaldemokrata, bivši SDP-ov ministar rada i socijalne skrbi, u devet sati navečer, kad je po izlaznim anketama bilo jasno da njegov najveći oporbeni saborski klub koji je brojao 18 članova gubi status parlamentarne stranke.

Nitko od njih, odmetnutih od SDP-a, kako stoje stvari i nakon prebrojanih 52 posto glasova, nije osvojio mandat i ove će izbore zaključiti kao najveći gubitnici. Vidović razloge poraza tumači anegdotom; prisjeća se kako ga je jedan američki profesor jednom pitao što je najvažnije za izbore, on mu odgovorio ljudi i program, a profesor je vrtio glavom: "Krivo. Money, money, money!" Tu su lekciju sada naučili, kaže on, i Socijaldemokrati - novac im je bio ograničavajući faktor, a dodatno i estradizacija politike: "Mi smo potrošili 85 tisuća, Most 850 tisuća, a HDZ i SDP dvostruko više po izbornoj jedinici nego svi mi sveukupno".

Ni Socijaldemokrati, kao i sve slične stranke u Hrvatskoj koje su nastale razdvajanjem frakcija iz svoje izvorne matice, nisu uspjeli izbjeći kob odmetnutih koji bi u sljedećem izbornom ciklusu doživjeli propast. Vidović kaže da je na to bio spreman, iako očekivanja uvijek postoje; "Da se birala druga najdraža stranka mi bi prošli, jako su nas lijepo primili gdje smo god došli, no vjerujem da je prevladao dojam da nemamo previše izgleda i da ne žele izgubiti glas pa su se pridružili Rijekama pravde".

Obračun s Peđom Grbinom

Osnivanje Socijaldemokrata u jesen 2021. bio je rezultat višemjesečnih stranačkih obračuna i poteza tada novopečenog šef SDP-a Peđe Grbina da dio neposlušnika eliminira i izbaci iz SDP-a, pa i po cijenu toga da "ubije" najbrojniji saborski oporbeni klub. Grbin je raspustio zagrebačku i slavonskobrodsku organizaciju SDP-a u ljeto 2021. i počeo raditi reviziju baze podataka članova i odlučio izbaciti one koji su usput bili njegovi najglasniji kritičari, Rajka Ostojića, bivše glavne tajnike stranke Zvanu Brumnića i Nikšu Vukasa, bivšeg čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa i Marinu Opačak Bilić koja je taman bila u aferi s financijama. Grbin je odlučio da stranačku iskaznicu ne mogu zadržati oni koji su radili štetu stranci.

Njihovo izbacivanje izazvalo je pobunu i kulminiralo odlaskom iz SDP-a njih osamnaestero, SDP-ov saborski klub se prepolovio, a broj izbačenih ili onih koji su im se pridružili iz solidarnosti, bio je brojčano nadmoćniji od Kluba SDP-a. "Za nas je to bila nemoguća situacija, nismo imali drugog izbora, ostali smo bez stranke, i nismo mogli drugačije nego pokazati razliku između nas i ovih pragmatika. Rekli smo ne trgovini, varanju, manipulacijama. Pošteno smo odradili i mandat i kampanju."

‘Ljevica je doživjela poraz‘

Vidovićev je dojam da je ljevica na ovim izborima doživjela poraz: "Ovo je ipak propast SDP-a, prije četiri godine 41 mandat je proglašen katastrofom, sad će se slaviti 43 ili slično. Odaziv građana na izbore je pokazao da ovoj zemlji promjene trebaju, ali da oni koji su se pojavili kao alternativa nisu dovoljno uvjerljivi. U granicama očekivanog je da disidentske stranke nemaju odjeka i izgleda. Sjećam se prvog velikog disidentskog pokreta, kad su utemeljitelji HDZ-a Stipe Mesić i Josip Manolić osnovali DP i nisu uspjeli.

Ovo s nama nije baš identična situacija jer je Hrvatska u međuvremenu izgubila ljevicu. Najave s ljevice da bi se moglo nešto kombinirati s ordinarnim desničarima, Mostom i DP-om, da bi se išlo saditi tikve s vragom znači ubiti svaku šansu postojećoj ljevici, ali mislim da to otvara prostor za novu - hoćemo li to biti mi ili netko drugi, vidjet ćemo. Zoran Milanović je SDP-u pomogao, digao im je vidljivost i popularnost, a HDZ je forsirao kao svog najvećeg protivnika i najvažnijeg konkurenta, Peđu Grbina znajući da je inferioran u odnosu na Plenkovića, njima je jako odgovaralo da se na ljevici ne pojavi netko jači i kritičniji. Na izborima 1992. kada smo dobili 5,4 posto glasova i tri zastupnika nitko nije rezignirao, znali smo da nam trebaju dva izborna ciklusa za oporavak. I sad sam optimista, treći mandat HDZ-a može biti vrlo opasan. Ljevica se u Europi oporavlja, klatno se prebacuje na njezinu stranu. Nije još uvijek sve izgubljeno", zaključit će Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:18