HOD ZA ŽIVOT

Ilčić o Mireli Čavajdi: ‘Previše se fokusiramo na rubne slučajeve dok se život generalno premalo štiti‘

Želimo li ekonomski napredak, potrebni su nam ljudi, za veće mirovine su nam potrebni mladi koji će uplaćivati u fondove, dodao je

Ladislav Ilčić na 'Hodu za život' u Varaždinu

 Višnja Gotal

U Varaždinu su se u subotu ujutro održala dva skupa s jednakom temom, ali oprečnim stajalištima. Na istom su se mjestu i u isto vrijeme okupili sudionici prvog ovogodišnjeg "Hoda za život", ujedno i prvog u Varaždinu uopće dok su desetak metara dalje kroz prosvjed "Subotom za slobodu" prisutni digli glas podrške Mireli Čavajdi, trudnici kojoj u Hrvatskoj ne žele prekinuti trudnoću iako nosi dijete s teškom dijagnozom tumora na mozgu. Taj je prosvjed organizirala varaždinska Udruga mladih V.U.K.

image

'Subotom za slobodu' u Varaždinu

Višnja Gotal
image

'Subotom za slobodu' u Varaždinu

Višnja Gotal

Osim što ih je iznenadilo da je Udruga "U ime obitelji" uopće odlučila "hodati" na sjeveru, tradicionalno nesklonom stavovima desnice, Varaždinci smatraju poraznim da se na "Hodu za život" okupilo dvostruko više sudionika nego na prosvjedu podrške. Istovremeno, Željku Markić odaziv je razveselio. Komentirala je slučaj Mirele Čavajde.

- Jako mi je žao što je gospođa suočena s tako teškom životnom situacijom kao što je bolest djeteta i treba se učiniti sve što je moguće da se pomogne njezinu sinu Grgi da dostojanstveno proživi onaj dio života koji ima pred sobom, a njoj se treba pružiti sva podrška na koju ima pravo. Ova teška obiteljska situacija je pokazala da se ginekolozi opstetričari trebaju jednako brinuti o dva pacijenta, djetetu i majci - rekla je Željka Markić.

image

'Hod za život' u Varaždinu

Višnja Gotal
image

'Hod za život' u Varaždinu

Višnja Gotal

Mlada žena Nikolina Mlakar imala je, kaže, osam rizičnih trudnoća, rodila je troje djece i kaže kako su se "njezine muka i borba isplatile".

- U prvoj trudnoći rekli su mi da dijete neće preživjeti, po statistikama nije imalo šanse, ali evo ga tu, veselo i zdravo s nama. Petero sam djece izgubila zbog gubitka plodne vode u počecima trudnoće, jedno smo izgubili u 27. tjednu. Mislim da i djetetu gospođe Čavajde treba pružiti šansu da se bori - rekla je za Jutarnji Nikolina Mlakar.

Na "Hod za život" došao je i europarlamentarac desnice, Ladislav Ilčić.

- Želimo li ekonomski napredak, potrebni su nam ljudi, za veće mirovine su nam potrebni mladi koji će uplaćivati u fondove, djeca mogu pridonijeti i osobnoj sreći. Zbog svega mislim da bi svi političari trebali podržati 'Hod za život' - rekao je Ilčić.

image

'Hod za život' u Varaždinu

Višnja Gotal
image

'Hod za život' u Varaždinu

Višnja Gotal

O slučaju Čavajda kaže da "nije potrebno s opće situacije gdje je život potreban skretati situaciju na pojedini slučaj".

- Previše se fokusiramo na rubne slučajeve dok se život generalno premalo štiti - rekao je.

S druge, pak, strane, uz transparente o toleranciji, skup podrške Mireli Čavajdi.

Mateja Megloba radi u EU parlamentu i kaže da je došla zbog zaštite ljudskih prava, a nije za uskraćivanje i inicijative protiv nečega što se krvavo izborilo davnih dana.

- Slučaj Čavajda dobar je prikaz kako se država i zdravstveni sustav odnose prema ženama u Hrvatskoj. Da nije dovoljno što ona proživljava najteže trenutke u životu, nego još treba biti dodatno viktimizirana od strane sustava, koji apsolutno nema razumijevanja. Tu je i Zakon koji nije suvremen, ali i oni koji ga ne žele implementirati na način na koji bi to trebali - izjavila je.

image

'Hod za život' u Varaždinu

Višnja Gotal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:41