USTAVNI SUD ODLUČIO

Ikić Baniček zakonito kažnjena s 10.000 kn zbog toga što je USKOK-u odbila dati dokumentaciju

Istražitelji USKOK-a pretresali su gradsku upravu kako bi istražili radove na gradskoj Ledenoj dvorani

Kristina Ikić Baniček

 Goran Mehkek/Cropix

Pravna bitka gradonačelnice Siska, SDP-ovke Kristine Ikić Baniček u kojoj je pokušala dokazati da je nezakonito kažnjena s 10.000 kuna jer je USKOK-u 2020. odbila dostaviti dokumentaciju u vlasništvu Grada koju su istražitelji od nje tražili - doživjela je konačan neuspjeh.

Ustavni sud je odbacio njezinu ustavnu tužbu protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu koji ju je 2021. pravomoćno kaznio s 10.000 kuna jer odbila USKOK-u dati dokumentaciju.

Podsjetimo, istražitelji USKOK-a su u listopadu 2020. tijekom provođenja izvida od nje kao gradonačelnice Siska i odgovorne osobe Grada zatražili dokumentaciju u vlasništvu Grada. Rekli su joj da izvide provode zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela.

Ikić Baniček je, međutim, tražila da joj kažu što točno i koga istražuju. Istražitelji su joj odbili odgovoriti na ta pitanja jer su izvidi (najranija faza postupka) tajni, pa im je ona odbila dostaviti dokumentaciju koju su tražili.

Potvrđeno rješenje

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu joj je zbog toga u listopadu 2020. odredio novčanu kaznu od 10.000 kuna, na što se ona žalila. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo joj je žalbu i potvrdilo rješenje suca istrage o novčanoj kazni.

Međutim, Ikić Baniček nije odustala pa je u ljeto 2021. podnijela ustavnu tužbu u kojoj je ustvrdila da su USKOK, a potom i sudac istrage i izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povrijedili niz njezinih ustavnih prava: pravo na jednakost pred zakonom, pravo da osumnjičenik ili okrivljenik budu u najkraćem mogućem roku obaviješteni o naravi i razlozima optužbe koja im se stavlja na teret, te ustavno pravo na pretpostavku nedužnosti.

Pretres u gradskoj upravi

Ustavni sud je jednoglasno odbacio njezinu ustavnu tužbu uz konstataciju kako nema pretpostavki da uopće odlučuju o biti stvari, to jest povredi njezinih ustavnih prava.

U ustavnoj tužbi, naglašava Ustavni sud, Ikić Baniček je samo ponovila razloge koje je već ranije istaknula u žalbenom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu i nabrojala ustavna prava koja smatra povrijeđenima, bez navođenja ikakvih konkretnih i obrazloženih razloga zbog kojih smatra da su joj prava povrijeđena.

Ustavni sud je naglasio da je Županijski sud Zagrebu odluku o novčanoj kazni sisačke gradonačelnice utemeljio na zakonu jer je prema Zakonu o kaznenom postupku postupanje USKOK-a tijekom izvida tajno, zbog čega USKOK nije imao obavezu odgovoriti Ikić Baniček koga i što istražuju niti ona dostavu gradske dokumentacije smije uvjetovati iznošenjem tajnih podataka iz izvida.

U srpnju 2021. mediji su objavljivali da istražitelji USKOK-a pretresaju sisačku gradsku upravu kako bi istražili radove na gradskoj Ledenoj dvorani i pripremu projekta njezine gradnje. Istražiteljima je navodno bilo sumnjivo što nisu uspijevali pronaći građevinski dnevnik koji je izvođač radova po propisima dužan voditi.

Usprkos nekooperativnosti gradonačelnice, istražitelji USKOK-a su u više navrata ulazili u sisačku gradsku upravu i zaplijenili dio dokumentacije.

Neslužbeno doznajemo da je u okviru izvida policija ispitala i sisačku gradonačelnicu. Međutim, USKOK se do danas nije oglasio o tome kakav je ishod vođenih izvida - je li kaznena prijava odbačena ili izvidi još traju.

Gradonačelnica Ikić Baniček je za portal Telegram u ljeto 2021. izjavila da je USKOK istražuje po nalogu HDZ-a. "Nalogodavci i izvršitelji su se na kavi dogovorili da me kazne. Kakvo pravosuđe, takva vlast, takva država", komentirala je za navedeni portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:28