NIŠTA OD POSLA STOLJEĆA?

IGH potvrdio: Da, nismo dobili jamstva od UniCredita

ZAGREB - 'Prema saznanjima društva INSTITUT IGH d.d. koji je sukladno odredbama Ugovora o konzorciju, članak 5, član konzorcija u 25% omjeru, UNICREDITO grupa, putem jedne od članica grupe, nije dostavila bankovne garancije konzorciju koji čine KONSTRUKTOR-INŽENJERING d.d. kao voditelj konzorcija i INSTITUT IGH, d.d. i TEHNIKA d.d. kao članovi konzorcija' – stoji u odgovoru koje je IGH poslao Zagrebačkoj burzi.

Identičan odgovor poslan je i iz Tehnike d.d. koja u konzorciju ima 15-postotni udio.

Upit je zapravo poslala HANFA, koje je od članova konzorcija zatražila da se jasno očitiju oko toga hoće li taj hrvatski konzorcij uspjeti dobiti posao izgradnje crnogorske autoceste Bar-Boljare.

Naime, konzorcij je tvrdio da je crnogorskoj Vladi dostavio potrebna jamstva, što je cijene dionica tih kompanija, ali i cijelog građevinskog sektora visoko uzdiglo. Nakon nekoliko dana se pak ispostavilo kako ta jamstva nisu dostavljena, a jučer je objavljeno kako je petak, 26. veljače, zadnji dan do kojeg hrvatski konzorcij može, uz valjanu garanciju, osigurati 'posao stoljeća' u Crnoj Gori.

U odgovoru se ističe i kako IGH 'u trenutku sastavljanja ovog dopisa nema novih, do sada neobjavljenih informacija od Vlade Republike Crne Gore i/ili voditelja Konzorcija, temeljem kojih bi moglo potvrditi ispunjenje ili neispunjenje uvjeta propisanih odredbama „Ugovora o koncesiji u vezi projekta naplatnog autoputa Bar-Boljare“, niti u bilo kojem smislu može garantirati da će predmetni posao biti zaključen ili pak raskinut'.

U priopćenju se pak ističe i kako je Konstruktor-Inženjering voditelj konozorcija 'u svim pitanjima koji se tiču tenderskog procesa', te da je konzorcij i dalje u postupku pregovaranja oko dobivanja tog posla.

Posljednja šansa

Nakon potvrde kako Unicredito neće dati garancije posljednja nada ostala je austrijska Erste banka. Navodno za tu opciju aktivno lobiraju hrvatska premijerka i crnogorski premijer Jadranka Kosor i Milo Đukanović koji su se u ponedjeljak sastali u Crnoj Gori.

Erste Banka nedavno je kupila crnogorsku Oportunity Bank, a Seebiz.eu neslužbeno tvrdi kako ni od te garancije neće biti ništa. Hoće li se 'posao stoljeća' pretvoriti u 'propast stoljeća' znat će se najkasnije sutra kada i konačno istječe rok crnogorske Vlade za predaju valjane ponude.

U tom slučaju za posao izgradnje autoceste Bar-Boljare već su spremni drugi igrači .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:55