ZGROŽENI IZJAVAMA

IDS zbog Vukovara ostao u nevjerici: ‘Penava, dođi u Istru i vidi kako se suživot gradi‘

‘Pravi i istinski suživot ne poznaje postotke, njega se ili živi ili ne‘, poručili su iz IDS-a

Dalibor Paus

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

IDS s nevjericom gleda sve što se ovih dana događa u Vukovaru po pitanju manjinskih prava i suživota, poručuju iz te stranke. Stranka drži apsolutno nedopustivim da u jednoj članici Europske unije u 2022. godini postoji gradska vlast koja likuje i gotovo ‘slavi‘ to što jedna nacionalna manjina na njihovom području gubi svoja prava.

Prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 2021. godine, koji su nedavno objavljeni, u Vukovaru živi 29,73 posto građana srpske nacionalnosti i padom ispod 30 posto pripadnici srpske manjine u Vukovaru izgubili su brojna prava, poput prava na dvojezičnost u nazivima ulica i javnim institucijama u gradu, a koja su imali prije. Još više zgražavaju izjave gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave da su se time ‘konačno stekli uvjeti za normalan život u Vukovaru‘.

- Ako se pod normalnim životom smatra onemogućavanje svakom trećem građaninu Vukovara puno konzumiranje njihovih prava, onda je, nažalost, pred Vukovarom još dugačak put ka svjetlijoj budućnosti. Gradonačelniku Penavi mogu poručiti ‘Vieni in Istria‘ i vidjet ćete kako se suživot gradi. Manjine su dobrodošle u Istri, jer na svakom metru njene zemlje ima mjesta za svakog čovjeka dobrih namjera - poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

- IDS u potpunosti poštuje ogromnu tragediju i žrtve koju je Vukovar podnio tijekom Domovinskog rata i s punim pravom zaslužuje titulu ‘Grada heroja‘. Istra i Istrijani mogu razumjeti strahote i rane koje uzrokuje rat. U našoj regiji nema praktički jedne obitelji koja nije izgubila barem jednog člana u zvjerstvima prije i tijekom Drugog svjetskog rata. Mnogim Istrijanima još uvijek je u sjećanju teror fašista, ali i dramatični trenuci koji su prethodili velikom egzodusu Talijana.

Nakon što su poznati rezultati posljednjeg popisa stanovništva, IDS jasno poručuje svim građanima Istre, pripadnicima raznih nacionalnih manjina, a posebice pripadnicima Talijanske nacionalne zajednice, da će njihova prava uvijek biti zagarantirana, bez obzira na njihov postotak. Stranka je nedavno pokrenula razgovore s predstavnicima Talijanske nacionalne zajednice kako bi zajednički radili na daljnjem provođenju statusnih prava Talijanske nacionalne zajednice na području gradova i općina u kojima IDS obnaša vlast.

Propisani udio od 30 posto od ukupnog broja stanovnika potpuno je nebitan podatak. Pravi i istinski suživot ne poznaje postotke, njega se ili živi ili ne, a Istra je dom za sve koji zajednički žele graditi bolju budućnost - poručili su iz IDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:25