TEŠKE OPTUŽBE U ISTRI

IDS traži smjenu pulskog gradonačelnika: ‘Sumnjamo na nezakonite radnje oko gradske zemlje‘

Nedavno se na pulskom gradskom vijeću našla prodaja pet građevinskih čestica u ulici Valsaline nedaleko Lungomarea koje čine jednu cjelinu...

Pulski gradonacelnik Filip Zoričić

 Goran Sebelic/Cropix

IDS i pulski gradski vijećnik te IDS-ov saborski zastupnik Marin Lerotić traži ostavke pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića te njegovog pročelnika za komunalni sustav i upravljanje imovinom Damira Prhata jer sumnja u netransparentnost i nezakonitost prilikom prodaje gradske zemlje. Naime, nedavno se na pulskom gradskom vijeću našla prodaja pet građevinskih čestica u ulici Valsaline nedaleko Lungomarea koje čine jednu cjelinu, no ta prodaja nije prošla.

Nakon toga Lerotić je zatražio uvid u licitaciju i svu dokumentaciju oko prodaje te zemlje i uvidio je da Procjeniteljsko povjerenstvo Istarske županije utvrdilo da elaborat nije u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina. Prije svega jer se sudski vještak koristio podacima od prije četiri godine. Lerotić veli da je zatražio elektronskim putem od Grada Pule sve podatke, no da je dobio tek elaborate bez mišljenja županijskog procjeniteljskog povjerenstva, i podataka o osobama koje su uplatile jamčevinu za nekretninu.

- Na sjednici gradskog vijeća sam rekao da mi kao gradski vijećnici trebamo dobiti mišljenje tog povjerenstva kako bismo mogli donijeti čim kvalitetniju odluku. Kako nismo dobili materijale, pročelnik Prhat odlučio je sam protumačiti odluku procjeniteljskog povjerenstva te je kazao da na elaborat nije bilo primjedbi, odnosno da je povjerenstvo potvrdilo pristup i cijenu koju je utvrdio sudski vještak. Rekao je to kao osoba koja predstavlja Grad Pulu čime je to i službeni stav institucije. A to što je izrekao je laž, kazao je danas na konferenciji za novinare Lerotić. Pita se tko će odgovarati za ovakvo kršenje zakona i kome je trebala biti podijeljena razlika između stvarne i procijenjene vrijednosti koja prema njegovom mišljenju možda iznosi 500 ili 600 tisuća eura.

- Možda na vile za odmor? Gdje je sada velika transparentnost Filipa Zoričića? Kome se pokušalo pogodovati ovom prodajom? Gdje je interes grada i građana u ovome? Tražim hitne smjene svih odgovornih za ove propuste. Pozivam gradonačelnika, ako ima hrabrosti, da opet objavi natječaj i neka traje 15 dana i da se konačno utvrdi vrijednost nekretnine i to bez moguće provizije, kazao je Lerotić.

Inače, ovo je gradsko zemljište od 928 četvornih metara trebala kupiti tvrtka Immobilien Neubau d.o.o. iz Pule po izlicitiranoj cijeni od 2.594.545,66 kuna, odnosno 344.355,39 eura. Tvrtka je osnovana 6. prosinca 2022. godine, a osnovao ju je Marko Akalović s prebivalištem u Njemačkoj. Bilo je to samo par dana prije licitacije. Zato se Lerotić pita tko je uplatio jamčevinu koja mora biti uplaćena dva dana prije licitacije i je li ju uplatila fizička osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:31