DALIBOR PAUS

IDS bira novog čelnika stranke: Omiljeni profesor jedini je kandidat, podržale ga sve podružnice

Nakon što je Boris Miletić nakon zadnjih lokalnih izbora ponudio svoj mandat na raspolaganje, IDS će sutra odabrati čelnika stranke
 Goran Sebelic/Cropix

Sutra, odnosno u subotu 11. rujna u porečkoj Žatici, IDS na 34. Saboru stranke, koji se inače održava na Valentinovo, bira novo čelništvo nakon što je Boris Miletić nakon zadnjih lokalnih izbora ponudio mandat na raspolaganje. Jedini kandidat koji je zasad pokazao interes za vođenjem stranke je barbanski načelnik Dalibor Paus koga su podržale sve podružnice stranke.

Dalibor Paus, rođen je 18. ožujka 1973. u Puli. Živi u mjestu Orihi, u Općini Barban. Diplomirao je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Paus je od 2008. do 2016. bio ravnatelj Tehničke škole u Puli i omiljeni je profesor brojnih generacija Puležana. Matematički mozak i profesorski poziv bitno su odredili njegov politički put, navode u IDS-u uoči Sabora.

"Najbolji profesor je onaj koji učenika uči da kritički razmišlja i koji će iz svakog izvući maksimum. A matematika je konkretna, direktna, egzaktna. Te dvije stvari – biti konkretan, jasan i razmišljati svojom glavom, to su dvije stvari kojih se držim i u politici", poručuje Paus. Od veljače 2016. do lipnja 2017. bio je ravnatelj ustanove „Centar za istraživanje materijale Istarske županije – METRIS“. U politiku je ušao 2013. kada je na listi IDS-a izabran u Općinsko vijeće kao jedan od dva vijećnika IDS-a.

Ubrzo nakon toga postaje predsjednik barbanskog IDS-a, intenzivno radi na terenu i komunikaciji s ljudima, što mu je omogućilo da već na sljedećim izborima 2017. utrostruči broj vijećnika. IDS je s Pausom na čelu tima, prvi put nakon 20 godina preuzeo Barban, koji je do tada bio utvrda SDP-a.

Na izborima 2021. IDS pod vodstvom Dalibora Pausa ostvaraje još bolji rezultat i ima apsolutnu većinu u Vijeću. Kolege koji su imali priliku raditi i surađivati s Daliborom Pausom, ističu da je riječ o vrlo pristupačnoj, direktnoj i obrazovanoj osobi. Po mnogočemu atipičan političar, Paus ne doživljava politiku kroz prizmu moći, promocije i polarizacije. Usredotočen je na realizaciju svega onoga na što se obvezao, a politiku shvaća kao rad u korist zajednice i realno suočavanje s problemima i potrebama iste, navode u ovoj stranci.

Paus se odlučio kandidirati za predsjednika IDS-a „iz istog razloga zbog kojeg je i ušao u politiku.“

"Osjećam potrebu staviti svoje vrijeme, znanje i vještine na raspolaganje zajednici kad je to potrebno. Volim svoj kraj i svoje ljude, a politike IDS-a su mi u srcu, njih svakodnevno živim i uvjeren sam da politike naše stranke savršeno oslikavaju prioritete, interese i potrebe našeg podneblja. Na Sabor stranke dolazim sa snažnom podrškom članova i članica IDS-a, općinskih

i gradskih podružnica, ali i kolega u Predsjedništvu. Takva razina podrške mi jako puno znači, jer sam svjestan da ćemo na izazove pred nama moći uspješno odgovoriti samo ako budemo djelovali kao tim. A IDS je i danas to, snažan i kompaktan tim. Pred novim vodstvom ima jako puno posla, no mi se, kao dobri Istrijani, dela ne bojimo i namjeravamo raditi na poboljšanju svakog segmenta tako složene organizacije kakva je IDS. U tome ćemo, ne dvojim ni sekunde, uspjeti," kazao je jedini kandidat za predsjednika IDS-a.

Za potpredsjednike stranke kandidirani su Arijana Brajko Gall, Valter Glavičić, Marko Paliaga, Loris Peršurić i Elena Puh Belci, a za članove predsjedništva Alen Golja, Igor Merlić, Anteo Milos, Emil Nimčević, Azeglio Picco, Isidora Rajković, Marko Ravnić i Srđan Srdoč. Novog predsjednika i predsjedništvo birat će 286 članica i članova Sabora, a ovime se završava proces unutarstranačkih izbora IDS-a. Naime, Saboru IDS-a prethodili su izbori na razini podružnica, na kojima su se birala nova vodstva općinskih i gradskih podružnica te Zajednica podružnica. Na Sabor će moći samo oni koji imaju EU digitalnu COVID potvrdu ili oni koji će se testirati na licu mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:46