GLOBUS OTKRIVA

IBLEROV TRG TRESE SE OD BIJESA MILANOVIĆA 'Ako treba, izbacit ćemo i Sabu i Marinu i Slavka'

Sabo je puknuo zbog Vrhovnog suda. Čak i kad bi ga Županijski sud oslobodio, uvjeren je da bi vrhovni suci preinačili presudu i poslali ga u zatvor, smatraju u SDP-u
Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ako prizna krivnju i pokušaj podmićivanja, Željko Sabo momentalno će biti izbačen iz SDP-a. Što se tiče Marine Lovrić Merzel, rekao bih “o tom potom”, jer još nemamo potpune informacije o čitavom slučaju, a ona se kune da je čista. Vidjet ćemo, ali jedno je sigurno – ovaj put cijeli će vrh stranke podržati Zorana Milanovića ako odluči eliminirati korumpirane članove, pa i po cijenu gubitka Vukovara i Sisačko-moslavačke županije. Milanović ima pravo kad kaže kako SDP nije HDZ, a to ćemo i potvrditi neovisno radi li se o Marini, Sabi ili, možda, čak i Slavku Liniću – uzrujano je ove nedjelje komentirao bliski suradnik Zorana Milanovića i član Predsjedništva SDP-a.

Uvlas identične ocjene ponudilo je još nekoliko uglednih socijaldemokrata s kojima smo tijekom vikenda razgovarali o sve ozbiljnijim optužbama protiv Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel, koje dovode u pitanje moralni integritet Socijaldemokratske partije Hrvatske. A on je sada pod velikim upitnikom zbog najmanje troje visokopozicioniranih članova: najprije je Uskok počeo istragu protiv sisačko-moslavačke županice koju se sumnjiči da je javnim novcem plaćala privatne zabave, zatim je Linić rekao da se ne odriče prijatelja koji je osumnjičen za milijunske malverzacije, a kulminaciju je predstavljala vijest da je Sabo spreman pristati na nagodbu, dakle, priznati kako je Mariju Budimir i Radivoja Đurića vrbovao da prijeđu u SDP ili postanu nezavisni vijećnici, čime bi koaliciji SDP-a i SDSS-a osigurao vlast u Gradskom vijeću Vukovara.

Konsternacija u SDP-u. Zorana Milanovića i ostatak SDP-ova vodstva Sabino je priznanje zateklo potpuno nespremne. Još u srijedu, 19. ožujka, nitko od okupljenih na sjednici Predsjedništva SDP-a nije se bavio vukovarskim gradonačelnikom. Na dnevnom redu bile su liste za europske izbore, a tema korupcije otvorila se tek u nastupu Marine Lovrić Merzel. Ona je u desetominutnom monologu ustvrdila kako su optužbe protiv nje obična glupost i podmetanje.

Milanović je šutio, a to pokazuje kako je njezine riječi primio cum grano salis, distancirajući se od sisačko-moslavačke županice.

Nepunih 48 sati poslije Sabina najava nagodbe izazvala je konsternaciju i šok u SDP-u. Željku Sabi je u četvrtak, 20. ožujka, na Rebru ugrađen pacemaker, a u petak ujutro otišao je na dogovor s Uskokom a da nije informirao vrh SDP-a.

Sabin politički prijatelj pokušava opravdati gradonačelnika Vukovara: “Njegovo je zdravstveno stanje tako kompleksno da mi se čini kako se malo počeo gubiti. Nisam siguran u kojoj mjeri Sabo shvaća što se dešava i s kakvim se posljedicama može suočiti. Navodno on očekuje kako će s Uskokom postići nekakav djelomični dogovor, iako takvo nešto ne postoji u kaznenoj praksi. Očito se počeo gubiti i mogu ponoviti samo kako mi se čini da, zbog doista teških zdravstvenih problema, ne razumije što se događa.”

Na pitanje što će se dogoditi ako se pokaže točnim da je Željko Sabo spreman priznati krivnju, i ovaj njegov saveznik bio je decidiran: “Tada više ne može biti u SDP-u. Bit će izbačen.”

Isto misli i Milanović, koji ima privatni razlog za ljutnju na Sabu. Predsjednik Vlade dugo ga je nakon izbijanja afere eksplicitno branio, i tako ispao politički naivan jer su optužbe bile vrlo čvrste.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:53