SPLITSKA RIVA POD OPSADOM

I SAD šalje diplomate, a ministri potvrdili: I mi stižemo na Gay Pride!

 Ante Čizmić / CROPIX

Europska Unija je poručila ne samo da će pažljivo pratiti kako se odvija Gay Pride u Splitu nego da će na taj skup poslati svoje predstavnike.

To je na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao danski ministar za Europu Nikolai Wammen nakon sastanka Vijeća stabilizacije i pridruživanja između Hrvatske i Europske Unije.

Osuđuju netoleranciju

Danski je ministar, čija država predsjeda Europskom Unijom, rekao kako nema sumnje da EU podržava svačije pravo na slobodu okupljanja, da osuđuje izjave nekih lokalnih političara koji pozivaju na netoleranciju, da pozdravlja izjave predsjednika Ive Josipovića, kao i odluku hrvatske Vlade da prisutnošću brojnih ministara pokaže solidarnost tijekom tog događaja.

- To je dokaz europskih vrijednosti koje dijeli i Hrvatska - rekao je danski ministar u ime EU.

I veleposlanstvo SAD-a je potvrdilo kako će imati predstavnika na splitskom Prideu, a najavili su kako će imati predstavnika i na Paradi ponosa u Zagrebu.

Lani optuženo 65 osoba

- Veleposlanstvo SAD-a podržalo je nevladine udruge koje promoviraju prava LGBT osoba kao što su Iskorak, Kontra i Domine, organizatori Parade ponosa u Splitu. Ove godine smo tim skupinama osigurali sredstva za obrazovne aktivnosti - kažu u veleposlanstvu SAD-a i dodaju da pozdravljaju napore hrvatskih vlasti da učine sve što je moguće kako bi osigurali sigurnost sudionika i njihovo pravo na okupljanje i izražavanje.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Bruxellesu najavila je da će šest ministara iz Vlade sudjelovati na Gay Prideu u Splitu.

Na pitanje stranih novinara što je Hrvatska do sada učinila kako bi se kaznilo odgovorne za napade na prošlogodišnjem Gay Prideu u Splitu, ministrica Pusić je rekla da je za te događaje dosad optuženo 65 osoba.

U povorci u kojoj će prema procjenama biti oko 300 sudionika Splitom će prošetati pet ministara.

Podrška povorci

Svoj dolazak potvrdili su ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, ministar uprave Arsen Bauk, ministar branitelja Predrag Matić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:13