ČOVIĆ NIJE JEDINI

I predsjednik Vijeća za umjetnost Sveučilišta i dalje radi iako su mu 74: ‘Imam pravo raditi dosmrtno‘

Ministar Fuchs uputio je Inspektoratu zahtjev za nadzor ugovora o radu nakon 70. godine
Enes Midžić
 Bruno Konjević/Cropix

Ante Čović (71), prorektor Sveučilišta u Zagrebu i najbliži suradnik rektora Damira Borasa, nije jedini profesor s ugovorom o radu nakon navršene 70. godine na tom Sveučilištu. Najpoznatiji, a ujedno i najstariji član zagrebačkog Senata, je Enes Midžić (74), redovni profesor Akademije dramske umjetnosti i predsjednik Vijeća umjetničkoga područja Sveučilišta.

- Točno, i dalje sam sa 74 godine na ugovoru o radu na određeno, koji mi istječe koncem 2022. godine. Prema zakonu je propisano da svi nastavnici, a ne samo redoviti profesori u trajnom zvanju, mogu nakon 65. godine produživati ugovor o radu na određeno vrijeme od dvije godine s mogućnošću produljenja u dvogodišnjim mandatima - objašnjava prof. dr. art. Enes Midžić, uz tvrdnju kako je izmjenama zakona ukinuta dobna granica do 70 godina.

- Dobna granica se niti ne spominje u zakonu, i sada svi koji to prije nisu mogli, od predavača do redovitih profesora, imaju mogućnost produljenja ugovora u dvogodišnjim mandatima. Ako institucija ima potrebe za njihovim radom - svi mogu raditi doživotno - tvrdi Midžić i zaključuje: - Prema tome, ja sam 'čist' i u šali mogu reći da imam pravo raditi dosmrtno.

Problem je nastao u tome što je izmjenama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju redovitim profesorima u trajnome zvanju, koji su prema prethodnim odredbama zakona mogli dobiti produljenje rada do pet godina, a nakon 65. godine ukinuto to petogodišnje pravo i smanjeno na dvije godine. Odlukom Ustavnoga suda, redoviti profesori u trajnom zvanju, koji su izabrani prije dopuna zakona iz 2013. mogu produljiti ugovore do 70. godine.

- Problem je i to što se Ministarstvo znanosti poziva na odluku Ustavnoga suda, koja se ne odnosi na pravo produljenja ugovora o radu koji omogućuje zakon. Ustavni sud nije osporio pravo na produljenje iz čl. 102 važećeg zakona, već omogućio redovitim profesorima u trajnom zvanju povrat prava koje im je ukinuto - kaže prof. dr. art. Enes Midžić, koji u određenim okolnostima, poput izglasavanja povjerenja rektoru, preuzima vođenje sjednice Senata.

Enes Midžić, rođen u Zagrebu 23. lipnja 1946. godine, snimatelj je i publicist. Od 1967. je učenik majstora umjetničke fotografije Toše Dapca, a filmsko i televizijsko snimanje diplomirao je na ADU, gdje je zaposlen od 1976. Od 1985. je redoviti profesor, u šest mandata dekan ADU te prorektor Sveučilišta. Dobitnik je brojnih nagrada. Prema podacima iz COP-a, prosječna bruto plaća za siječanj iznosi 27.731 kunu, potvrdili su u Ministarstvu znanosti.

U Ministarstvu tvrde kako je nakon 70. godine profesorima u trajnom zvanju radni odnos nezakonit, zbog čega je ministar Radovan Fuchs uputio Državnom inspektoratu zahtjev za inspekcijski nadzor provedbe propisa kojima se utvrđuju radni odnosi kod produljenja ugovora o radu nakon 70 godina. Povod ministrovu zahtjevu je produljenje ugovora o radu prorektoru Anti Čoviću, zaposleniku Rektorata i Fakulteta hrvatskih studija, gdje prema uvidu u registar zaposlenika radi na 10 posto vremena kao redoviti profesor u trajnome zvanju (u Rektoratu je na 90 posto vremena).

"Smatramo kako nije postojala pravna osnova temeljem koje se nastavio radni odnos nakon dana isteka akademske godine u kojoj je prof. dr. sc. Ante Čović navršio 70 godina (2018./19.). Slijedom navedenoga nema zakonske mogućnosti za produljenje radnog odnosa do 74 godine života", piše ministar znanosti u zahtjevu za inspekcijskim nadzorom. Iz istog razloga i zbog istog imena, prijavu inspektoratu uputio je i Robert Faber s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prema našim saznanjima, Ministarstvo nije podnijelo zahtjev za nadzorom zbog drugih profesora s ugovorima o radu nakon 70. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:51