LOVILI BOŽJU ČESTICU

I HRVATI ZASLUŽNI ZA NOBELOVU NAGRADU ‘Uzbuđeni smo jer smo i mi sudjelovali u tom otkriću’

Britanac Peter Higgs (84) i Belgijanac Francois Englert (80) ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku. Oni su nagrađeni za svoje teorijske radove iz šezdesetih godina 20. stoljeća u kojima su predvidjeli postojanje hipotetske čestice, tzv. Higgsova bozona, koji svim ostalim čestima daje masu.

NAŠLI BOŽJU ČESTICU Higgs i Englert dobili su Nobelovu nagradu za fiziku

Na konferenciji za novinare Nobelova odbora danas je pokazan samo jedan graf kao ilustracija otkrića Higgsova bozona u CERN-u. Graf je izradila CMS kolaboracija, i to grupa znanstvenika koja uključuje i fizičare iz Splita.

- Svi smo jako uzbuđeni! Najprije činjenicom da je Nobelova nagrada dodijeljena za otkriće u kojemu smo i mi sudjelovali, a zatim i zato što je za ilustraciju dodjele nagrade korišten graf koji smo izradili unutar naše grupe. Danas je jedan od onih dana kad radost znanstvenog rada i otkrića dijelite najprije sa svojim kolegama, koji su napornim i sustavnim radom više od 20 godina pridonijeli proširenju ljudskog znanja, a zatim i sa svim ostalima kojima je znanost draga - rekao je prof. Ivica Puljak sa splitskog FESB-a, voditelj skupine znanstvenika iz cijelog svijeta koja je bila jedna od najvažnijih grupa u otkriću Higgsova bozona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 00:10