MINISTAR BOŽINOVIĆ

‘I HDZ-ovci su frustrirani svime što se događa. Kriminal? Gdje vi živite? Svatko ima ime i prezime‘

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera gostovao je u emisiji N1 televizije ‘Novi dan‘
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović gostovao je u emisiji N1 televizije 'Novi dan'. Komentirao je informaciju da će AstraZeneca u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kao i tvrdnju premijera Andreja Plenkovića da je HDZ žrtva opasne diskriminacije.

- Što se tiče jučerašnjih slika, vidio se interes, građani se žele cijepiti. Što se tiče organizacije, dobili su satnicu, a sad kako je to provedeno... Činjenica je da je to jučer osim gužvi prošlo dobro. Nije bilo nekih nuspojava - kazao je Božinović i odbio komentirati cijepljenje preko reda.

- Postoji povjerenstvo na razini ministarstva zdravstva koje istražuje te događaja i vidjet ćemo u kojem smjeru i što će njihovi nalazi pokazati. Najvažnije je da je cijepljenje krenulo masovnije.

Isporuka cjepiva

Ministar je komentirao informaciju o najavljenoj smanjenoj isporuci cjepiva AstraZenece.

- Ne mogu potvrditi ni demantirati, nitko iz AstraZenece nije to iskomunicirao, radi se o prenošenju neimenovanih izvora, mi nemamo tu informaciju kad e radi o drugom kvartalu. Svi razgovori se vode na nekih par tjedana, a još smo daleko od drugog tromjesečja - komentirao je informaciju o manjoj isporuci cjepiva.

- Uspostavili smo kontakte i s nekim drugim proizvođačima izvan EU. Bitno je kad cjepivo ide na tržište, da bude efikasno i sigurno, a neki koraci u tom smjeru su već i napravljeni. Nije u pitanju cijena već da vidimo kako će ići dinamika isporuke već registriranih cjepiva na području EU.

- Činimo sve da ispunimo cilj - komentirao je informaciju o procijepljenosti do ljeta, pa se osvrnuo na mjere popuštanja.

- Postoji rast zaraženih, mislim da će danas on biti nešto veći nego posljednjih dana. Svako otvaranje nosi određeni rizik. Upravo to potvrđuje ispravnost našeg izbora da situaciju pratimo na dnevnoj razini. Rast postoji diljem Europe kao i u našem susjedstvu i treba dokučiti koji su razlozi tog rasta. Treba dokučiti i kako da što više toga ostane otvoreno unatoč restrikcijama.

- Što se tiče novca u državnoj blagajni, od prvog dana izdvojili smo velika sredstva kako bi olakšali situaciju onima koji su najviše pogođeni u ovoj krizi. Ministar Marić je otpočetka govorio da će za ovakve situacije će vijek naći novaca.

O kafiću 'Three Monkeys', Indexu i diskriminaciji

Božinović je komentirao i potez vlasnika riječkog kafića, kao i portala Index koji je objavio mogućnost da čitatelji, ukoliko žele pristupiti portalu, izaberu između opcija 'Da, ja sam čovjek' ili 'Ne, ja sam član HDZ-a'.

- Tu nije bitna konkretna osoba, bitna je poruka On je tu vidio odgovornost nacionalnog stožera, mi smo na to navikli, no kad idete diskriminirati jednu skupinu, to je situacija koju treba učiniti razvidnom.,Takav trend može biti opasan za društvo. Ono što je neprihvatljivo, takvim to i treba nazvati. Postoje zakoni u Hrvatskoj i institucije... Ja na funkciji koju obnašam sigurno neću dati povoda da se tako utječe na bilo koju instituciju u državi - rekao je Božinović.

Istaknuo je da se pojedinci skrivaju iza lokalnih stožera, koji su također poštovali odluku o zatvaranju i kako lokalni stožeri nisu reagirali na nekoga tko je na njihovom terenu.

- Ovdje je jasna poruka da članovi i simpatizeri neke stranke nisu dobrodošli u Hrvatskoj i to je za svaku osudu. Reakcija je išla prema onima koji sudjeluju u kreiranju ovih mjera i oni se sada skrivaju i puštaju da ide poruka koja može biti opasna za cijelo društvo. Nije bitan pojedinac nego za uočavamo neke pojave i da reagiramo. HDZ-ovci su isto frustrirani mnogim ovim događajima.

- Nije dobro na taj način ovakve situacije komunicirati. Moramo biti solidarni i zajedno se boriti protiv ove pandemije, ako to počnemo politizirati na ovaj način kako je krenulo, neće biti dobro - kazao je.

Upitan o kriminalu u HDZ-u oštro je kazao:

- Gdje vi živite? Svatko ima ime i prezime, ono što radi Vlada je da se sa svim tim pojedinačnim pojavama obračunava na jedan način. Nema mjesta bilo kakvoj vrsti nasilja i koruptivnog ponašanja. Pogledajte čitav niz slučajeva koji su unutar stranačkih tijela doživjeli epilog. Nije dobro generalizirati jer to opet znači diskriminacija. Govorim o skupini koja je u ovom kontekstu ispala diskriminirana. Ovdje je riječ o diskriminaciji, ako imate konstataciju da nije dozvoljeno diskriminirati ljude po određenim kriterijima, uključujući i zbog njihovog političkog opredjeljenja

- Mi vodimo racionalnu politiku i Hrvatsku vodimo u dobrom smjeru, uvijek smo otvoreni i za prijedloge i kritike, no uvijek čujemo kritike. Mi od prvog dana želimo da se tenzije spuste, ali nećemo pristati na to da je HDZ kriv za sve, a mi se po svim pokazateljima, bilo da se radi o pandemiji, reformskim naporima, diplomatskim naporima, o rezerviranju sredstava iz Europske unije, radimo jedan posao koji je ipak dobar - zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:00