ĆORAVA POSLA

HZZO za djetetove naočale odbio dati 80 kuna: ‘Sretna sam što mi sin vidi barem na jedno oko‘

HZZO iznos naočala sufinancira s 20 kuna, što roditeljima djece s poremećaja vida ne olakšava trošak

Testiranje dioptrije, ilustracija

 Peakstock/Sciencephoto/Profimedia

Djeca s deformacijama zuba imaju pokriven kompletan trošak liječenja (odnosno, aparatić za zube kojemu se cijena kreće do 17 tisuća kuna) u sklopu osnovnog zdravstvenog osiguranja, dok kod djece koja zbog poremećaja vida moraju nositi naočale, osiguranje snosi tek desetinu ukupnog troška naočala, a ostalo plaćaju sami roditelji. Na ovu je činjenicu upozorila jedna Zagrepčanka, koja je za svoju petogodišnju djevojčicu morala platiti naočale 2.669,90 kuna, piše Novi list.

"U HZZO-u sam dobila doznaku u vrijednosti od 130,10 kuna, koja bi trebala biti dovoljna za korekciju vida mog djeteta. U optici me, međutim, dočekao šok: osnovne leće za astigmatizam stoje 1.400 kuna, a one tanje, jer bi zbog izraženog poremećaja, kako mi je rekao optičar, naočale bile dosta teške, stoje 2.200 kuna. Naravno da sam uzela skuplje i lakše leće jer mi dijete tek počinje nositi naočale i želim da ih dobro prihvati", rekla je za Novi list.

Ukupan trošak iznosio je 2.800 kuna, a nakon ‘olakšice‘ HZZO-a naočale je platila 2.669,90 kuna. Sada strahuje da se naočale ne slome ili izgube jer će to biti dodatni trošak na njezin kućni budžet. Govori da se u Hrvatskoj djeca s poremećajem vida smatraju ‘građanima drugog reda‘.

Prema važećem Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu djece do navršene 18. godine života. No, praksa pokazuje drugačije.

Iz Udruge OKO upozoravaju da su slali molbu HZZO-u da sufinanciraju iznos naočala ovisno o dioptriji, jer su još uvijek sufinancirane s 20 kuna. Odgovorili su da se za taj iznos može dobiti okvir, što je točno, ali za odrasle, ne dječji.

Iz Udruge upozoravaju da ako dijete ima veću dioptriju, ta stakla ne mogu ići u bilo koji okvir, već im treba specijalni.

"Moj sin ima dvoje naočale, jedne za čitanje, a kad mu je doktorica uz to preporučila i leće, HZZO nam nije priznao pravo na nove naočale za čitanje, čak ni tih bijednih 80 kuna, 20 za okvir i 60 za stakla. Jedno naše staklo košta 1.000 kuna, i to samo zato jer uzimamo najjeftinije, ne idemo na maksimalno stanjivanje, nego prihvatljivo. Ponekad kažem da sam sretna što mi dijete vidi samo na jedno oko, jer možete misliti koliko bi to inače koštalo, kaže sugovornica za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:31