‘UNIŠTILI SU OTOK!‘

Hvarani o brutalnoj tučnjavi: ‘Znamo zašto se to dogodilo! Sjetite se scena ispred Carpe Diema lani, a pogledajte sada...‘

‘Otkad je došao Carpe Diem, sve je krenulo nizbrdo. Ostvarivali su golemu zaradu, ali to što su napravili Hvaru...‘

Restorani Carpe Diem i Gariful

 Cropix

Grad Hvar već je odavno "grad slučaj". Medijske napise o perjanici hrvatskog turizma, o najsunčanijem otoku, o ljepotama Paklinskih otoka i gomili skrivenih, rajskih uvala zamijenili su tekstovi u rubrici crne kronike ili o skandalima, ali uvijek rubnim s crnom kronikom. Vijest da je suvlasnik kluba Carpe Diem Josip Ćurković Ćos brutalno premlatio vlasnika najpoznatijeg gradskog restorana Gariful Ivana Gospodnetića i njegova kuhara Dinka Petričevića, u Hvaru poznatog kao ribar Mijo, baš nikoga od Hvarana nije zatekla.

- Bilo je samo pitanje vremena da se Carpe Diem obračuna s konkurencijom, koja se sad pojavila kad je Gariful na terasi svojeg ekskluzivnog restorana otvorio ‘mini Carpe Diem‘. Nema većeg apsurda nego kad vlasnik kluba koji terorizira Hvar godinama jedini ima zvučnike i šank na otvorenom, što nikome u Hvaru nije dozvoljeno, od Hvara već 20 godina radi Divlji zapad, a sad se baš oni nađu pozvanima da im smeta buka? To je vrhunac apsurda. Lupaš, drmaš, nitko ne može spavati, ali kad to napravi Gospodnetić, onda dobije žestoke batine. Otkad je došao Carpe Diem, sve je krenulo nizbrdo. Ostvarivali su ogromnu zaradu, ali su uništili Hvar - kaže sugovornik Jutarnjeg, relevantna osoba koja zna o čemu govori.

Kaže da su vlasnici Carpe Diema postali "nervozni" jer se ova sezona pokazala znatno lošijom od prethodnih. - Od debele krave dobili mršavu. Puno je krokodila, a bara je postala premala. Nema ni upola gostiju kao lani, zarada je znatno manja i, eto, okomili su se na konkurenciju. A Gariful im je prvi. Tko zna tko će biti sljedeći.

Da sezona nije sjajna, pokazuju i novi poslovni pothvati vlasnika Garifula, koji od nekoć ekskluzivnog restorana, u kojem su jele najveće svjetske zvijezde i gdje se šampanjac koji je koštao 129.000 eura točio u potocima, radi ‘svaštarnicu‘, pa je tako otvorio i taj mini noćni klub. Jasno da na to ima pravo i da mu ne mogu upadati konkurenti i pretući ga, ali sve to pokazuje kamo ide hvarski turizam - kaže sugovornik Jutarnjeg. - Čini nam se da je ove godine puno manje Sodome i Gomore, osjeća se pad i nervozni su. Do lani su gomile ljudi čekale ispred ulaza Carpe Diem da ih puste da uđu, sada ih nema - dodaje.

image

Na krovu Garifula i u susjedstvu Carpe Diema niknuo je ekskluzivni bar sa živom muzikom, plesačima...

Instagram/screenshot/

Aktualni je sukob, poznato je, počeo zbog preglasne glazbe oko 1.45 sati u noći sa subote u nedjelju na terasi Garifula, pretvorenoj u noćni klub, a ona je iznervirala prve susjede, Carpe Diem. Tako nervozan, Ćurković se u pratnji dvojice zaštitara zaputio obračunati s Gospodnetićem. Čim se popeo stepenicama do kluba iznad restorana, Ćurković je prišao Gospodnetiću i udario ga šakom u glavu. Ovaj pada iza šanka, a napadačeve zaštitare obuzdavaju Gospodnetićevi čuvari reda. Kuhar je pokušao proći i kao kolateralna žrtva stradao od čaša koje su mu razbijali na glavi.

- Još je dobro završilo, fala Gospi da nema mrtvih. Ružno je reći, jer jasno da se sukobi ne rješavaju ovako, ali jedina prava žrtva ovdje je ribar Mijo, jer on je samo radnik, s njihovim svađama za tko će više zarade ugrabiti nema nikakve veze - rečenica je koju smo, u modifikacijama, ali s jednakom poantom, najčešće čuli od fetivih Hvarana. Onih koji smatraju da je Carpe Diem, umjesto dobrih gostiju, gradu donio samo nevolje. Nekoć ekskluzivnu destinaciju pretvorio je u partijanersku oazu.

Carpe Diem je, od kluba koji je bio poznat po after beach partyjima na gradskoj rivi, ali uz ograničeno radno vrijeme, prešao na jedan od Paklinskih otoka, Stipansku, koju su uzeli u najam od Kuzme Marijanija. Do dolaska Zagrepčana, za koje će u Hvaru reći drukčije, "zagrebačke mafije", jedini je gradski noćni klub bio Veneranda. Vlasnici Carpe Diema, u namjeri da preuzmu primat noćnog života Hvara, započinju sukob s vlasnicima Venerande, koji kulminira između 2010. do 2011., kad uspijevaju ostvariti primirje. No, Veneranda se dvije godine poslije, 2013., zatvara, a Carpe Diem preuzima stare, "dobroćudne partijanere", kažu Hvarani i dovodi u Hvar neke nove goste. Glavna klijentela postaju mladi Englezi, kojima potrošiti nekoliko stotina eura na noć nije problem, a u gradu iza sebe ostavljaju kaos. Ranojutarnja šetnja po hvarskoj rivi svela se na zaobilaženje gostiju Carpe Diema koji bi u vlastitoj bljuvotini ležali na rivi do dolaska prvog katamarana za Split.

image

Prosvjed Hvarana ispred Carpe Diema

/Slobodna Dalmacija

Hvarani su se bunili, ali od 2012. godine sve tiše. - Prije 12 godina pretučen je naš sumještanin koji se godinama bunio zbog prevelike buke iz Carpe Diema na rivi. Presreli su ga dok je šetao psa, na glavu mu stavili crnu tkaninu i pretukli ga bejzbolskom palicom. Psa su mu poprskali Pepper sprejem, a on je s ozljedama glave završio u splitskoj bolnici. Bilo je to upozorenje što će se dogoditi onima koji se budu bunili, pa smo, kako bi sačuvali živu glavu, utihnuli - kaže sugovornik Jutarnjeg.

Ipak, zadnji napad na vlasnika Garifula nisu željeli prešutjeti. Njih 200-tinjak, uglavnom ugostitelja, okupilo se ispred lokala - Gariful i Carpe Diem su prvi susjedi - i prosvjedovali protiv bezumnog čina. - Na račun Carpe Diema i njegovih gostiju ugostitelji su izgubili klijentelu dobre platežne moći koja neće dolaziti i gledati ‘mrtvace‘ po rivi. Za noćni trošak u klubu pripremaju se kupujući piće u dućanima, a u Hvaru se alkohol prodaje i u Tobacco shoppu, koji radi do ponoći, pa sjede po rivi i piju. Prizori su to koji su u svakoj iole ekskluzivnijoj destinaciji zabranjeni. Ali, eto, Hvar to već odavno nije - kažu za Jutarnji ogorčeni Hvarani. Ne bježe od toga da su i mnogi njihovi sugrađani, otvarajući hostele i u garažama, kako bi ponudu prilagodili mladim partijanerima, srozali imidž nekoć atraktivne destinacije.

Po Hvaru već godinama kruži priča da je Gariful namjeravao na otočiću Sv. Jerolim otvoriti klub, jednako kao što je to Carpe Diem učinio na Stipanskoj, ali konkurenti su ih osujetili. Navodno su sami uzeli Jerolim u najam, iako ondje nemaju objekta niti koriste otok. Oni vedre i oblače Hvarom. Osujete sve što bi im bilo konkurentno.

Gradonačelnik Hvara, Riki Novak, za Jutarnji je rekao da je "zgrožen sukobom i osuđuje svako nasilje".

Carpe Diem: Sigurnost i dobrobit cijele zajednice Hvara su nam prioritet na kojem intenzivno radimo

Iz kluba Carpe Diem oglasili su se priopćenjem o napadu. Prenosimo ga u cijelosti:

- U noći sa subote na nedjelju dogodio se incident u kojem su sudjelovali Ivan Gospodnetić i Dinko Petričević s jedne strane te Josip Ćurković s druge strane.

Nasilje nikada nije prihvatljivo rješenje, stoga osuđujemo incident i duboko žalimo zbog njega te izražavamo iskrene isprike svim uključenim stranama i zajednici grada Hvara. Izražavamo i iskrene želje za brzim oporavkom svih uključenih strana.

Sigurnost i dobrobit naših gostiju, suradnika, osoblja, lokalne zajednice i lokalnog gospodarstva su nam prioritet.

Carpe Diem kao jedan od stupova hvarskog turizma prepoznatih na globalnoj sceni, koji je Hvar i uvrstio na svjetske top liste turističkih destinacija, provodi sve radnje kako bismo svima osigurali gostoljubivo okruženje. Nastavit ćemo surađivati s lokalnim vlastima kako bismo sačuvali Hvar kao mirnu i sigurnu destinaciju.

Spremni smo otvoriti sva pitanja koja vode prema rješenjima, kako bismo zajedno pronašli put za izgradnju partnerstva i povjerenja - stoji u priopćenju koje potpisuje Carpe Diem Team.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:53