KORONA I TURIZAM

‘Hvala za ništa!‘ - Iznajmljivači bijesni što moraju plaćati 50 posto članarine

‘Naplata po krevetu je nepravedna. Bolje je bilo po prihodu da se ipak napravi razlika između iznajmljivača s većim i manjim prihodom.‘
Apartmani u Šibeniku
 Niksa Stipanicev/Cropix

Privatni iznajmljivači ove godine platit će samo pola godišnje članarine zbog epidemije izazvane koronavirusom. Trenutno je, naime, na javnom savjetovanju dopuna Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ-s za plaćanje članarine turističkoj zajednici koji predviđa upravo to.

- Epidemija koronavirusa utjecala je na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, pa tako i na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. S obzirom da je poslovna aktivnost navedenih subjekata smanjena uslijed epidemije koronavirusa, predlaže se uvažiti navedenu situaciju na način da se obveza plaćanja članarine u 2020. godini za ovu kategoriju obveznika umanji za 50%, stoji u obrazloženju predlagatelja, a to je Ministarstvo turizma.

I dok bi u normalnim okolnostima to bile lijepe vijesti, iznajmljivači nisu baš oduševljeni da ništa moraju plaćati ako ne budu imali prometa.

- Hvala za ništa. Lani sam platio članarinu 48 kuna, koja je kao takva prisilna i protuustavna, a ove bih godine trebao platiti 225 kuna, znači 500% više, imao gosta ili ne imao, jer se do 2019. plaćalo 0,02% prometa. Sada se netko sjetio da nam treba oguliti kožu do kraja i natjerati nas da odjavimo turističke usluge. Malo vam je bio paušal na porez, paušal na boravišnu taksu, što ne bi još jedan dodali, žali se iznajmljivač Dubravko Ilijaš.

Iznajmljivačica Morena Mijolović veli da je to lijep prijedlog, ali da ne zna kako to itko misli naplatiti sad kada gostiju nema.

- Smatram nepravednim ovu naplatu po krevetu. Bolje je bilo po prihodu tako se ipak napravi nekakva razlika između iznajmljivača s većim i manjim prihodom, istaknula je.

Lidia Legović pak upozorava da pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu, kao i paušalni iznos turističke pristojbe, paušalni iznos članarine TZ-u i slično baš i nisu realni prema svim građanima.

- Kako može netko tko ima apartman i netko tko iznajmljuje kuću za odmor imati istu cijenu turističke pristojbe i članarine. Kako može netko tko iznajmljuje kuću za odmor na moru ili u unutrašnjosti imati istu cijenu pristojbe i članarine. Moje je mišljenje da je bilo puno bolje kada smo imali turističke razrede i da se naplaćuje članarina po lanjskom pravilniku, tako bi bilo nekako najpravilnije prema svima. Jer budimo realni, ne može biti ista cijena apartmana u Slavoniji ili u Dalmaciji. Znam da moramo popuniti malo državni proračun, ali ako mislite to napraviti na ovakav način, budite spremni na to da će sve više ljudi odustati od iznajmljivanja radi toga što će imati veće troškove nego dobit, pogotovo u ovom kriznom razdoblju koje je stvorilo virus COVID-19, poručila je.

Turistička zajednica općine Rakovica smatra da nije u redu da privatni iznajmljivači za ovu godinu plaćaju turističku članarinu paušalno - niti u punom, niti u 50% umanjenom iznosu, već da za ovu godinu ostane naplata turističke članarine po prometu.

-To bi bilo najpravednije s obzirom na situaciju. Paušal turističke članarine u umanjenom iznosu od 50% i dalje je dosta veći s obzirom na dosadašnje plaćanje po prometu. Kako je zbog izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle izbjeći turizam jako pogođen te je još uvijek neizvjesno kakav će rezultat imati ova sezona, molimo da se još jednom razmotri mogućnost da se privatnim iznajmljivačima turistička članarina za 2020. godinu obračunava na temelju starog Pravilnika, odnosno na temelju ostvarenog prometa kao najpravedniji način naplate turističke članarine, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:52