OŠTRA REAKCIJA

HUP traži da ministrica odustane od poništenja natječaja za poduzetnike iz Petrinje: ‘Pa nisu EU fondovi lutrija!‘

Navode i kako je alokacija u vrijednosti od 15,7 milijuna kuna ‘potrošena‘ već u prvih 16 prijava koje su zaprimljene u prvim sekundama

Nataša Tramišak

 Davor Pongracic/CROPIX

"Ako poduzetnici u taj sustav ne mogu imati povjerenja više nego, primjerice, u igre na sreću, tad je legitimno pitanje zašto da u njemu sudjeluju", oštar je u današnjoj reakciji na poništenje EU natječaja za petrinjske poduzetnike Igor Škrgatić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Naime, kako smo pisali u srijedu, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova 14. ožujka poništilo je natječaj vrijedan 15,7 milijuna kuna iako je poduzetnicima već podijelilo odluke o financiranju i samo su trebali potpisati ugovore te mogli početi s radovima ili nabavama.

U pitanju je natječaj "Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji - 2. faza", a HUP u svom priopćenju kaže da je dopisom izrazio "snažno neslaganje s jednostranom odlukom Ministarstva o povlačenju Odluka o financiranju projekata, koje je primilo petnaest petrinjskih poduzetnika".

"Ovo nije prvi put da je neki Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava poništen. Bilo je više takvih situacija, uglavnom kod modaliteta 'najbržeg prsta' i vezano uz poteškoće u procesu prijava. Međutim, ovo je prvi put da se poništio natječaj nakon što je proveden i nakon što su od ministrice potpisane Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava. U kontekstu svih budućih natječaja, zabrinuti smo zbog ovakvog postavljanja presedana što otvara mogućnost sličnih scenarija. Sustav EU fondova mora korisnicima osigurati sigurnost i dosljednost te transparentnost u objavi i administraciji natječaja. Ovim povlačenjem odluke narušena su sva navedena načela i zbog toga smo apelirali ministrici da povuče poništenje", stoji u izjavi Petre Sentić, direktorice granske HUP Udruge profesionalaca za fondove EU.

Riječ je o natječaju za razvoj poduzetništva u Petrinji, koji je bio otvoren 18. listopada prošle godine i na koji su stigle, kako je Jutarnjem listu odgovorilo Ministarstvo, 124 prijave u vrijednosti 101 milijuna kuna.

HUP navodi da je, prema njima dostupnim informacijama, alokacija u vrijednosti od 15,7 milijuna kuna "potrošena" već u prvih 16 prijava koje su zaprimljene u prvim sekundama, s obzirom na to da se radilo o modalitetu otvorenog poziva tj. najbržeg prsta.

Obrazloženje Ministarstva koje vodi Nataša Tramišak da je prerizično dati priliku za realizaciju projekata novim projektima jer neki drugi iz Petrinje nisu realizirali ulaganje u roku je, ocjenjuje HUP, neprihvatljivo. Žestoko je reagirala dan ranije i Udruga Glas poduzetnika.

"Kad bi se i složili da rizik postoji, navedeno je moglo eventualno biti razlog za odustajanje od objave Poziva u listopadu prošle godine. Nakon što je natječaj objavljen i obrađen te su od ministrice potpisane Odluke o financiranju, povlačenjem je učinjena konkretna, opipljiva šteta korisnicima", zaključuju u HUP-u.

Novi natječaj koji je najavljen može se realno očekivati, smatraju, tek 2023. godine jer Hrvatska još nema usvojene operativne programe za fondove u razdoblju 2021. - 2027. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:25