RAT TELEVIZIJA

HTV priznao krađu ankete: 'Nismo stigli naručiti svoju'

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Rezultate izlaznih anketa koje je za Novu TV i RTL provela agencija Ipsos Puls HRT je nelegalno večeras koristio u svom Dnevniku, stoji u priopćenju koje su uputili Nova TV i RTL.

Iako je HRT-u ponuđeno da jednako s komercijalnim televizijama učestvuje u narudžbi izlaznih anketa, javna televizija odustala je od narudžbe.

Izlazne ankete naručile su i u potpunosti financirale Nova TV i RTL koje jedine imaju pravo koristiti njihove rezultate, uz pravilno navođenje metodologije i izvora.

Danko Družijanić, glasnogovornik Hrvatske radio-televizije komentirao je tvrdnje Nove TV:

- Prema mojim saznajima HRT je prekasno dobio informaciju od Državnog izbornog povjerenstva da neće biti sankcija oko kršenja izborne šutnje. U trenutku kad smo mi dobili te informacije bilo je već prekasno, jer da bi HRT mogao koristiti informacije o izlaznim anketama mora raspisati natječaj na kojem se odabire agencija koja će provesti potrebnu anketu - obrazložio je Družijanić.

Iako je HRT-u bilo ponuđeno da sve tri javne televizije naprave zajedničku anketu, oni su to odbili, uz obrazloženje kako nemaju dovoljno vremena za raspisivanje javnog natječaja.

Neslužbeno saznajemo da će HRT-ov Informativni program, ukoliko ih se to traži, dati svoje očitovanje o tome je li bilo primjereno koristiti izborne ankete komercijalnih televizija.

Podsjećamo, tijekom dana na 150 biračkih mjesta diljem Hrvatske anketari agencije Ipsos PULS provodili su, za Novu TV, anketu među biračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:00