OPASNO VOĆE

HRVATSKOJ PRIJETI DVADESET TONA OTROVNIH JABUKA Voćari otkrili kako ih potrošači mogu prepoznati

Jakovina je kazao da bi bilo dobro utvrditi gdje su one i, ako se nalaze na tržištu, povući ih s njega
 Davor Pongracic,Duje Klaric / CROPIX;

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako ne bi trebalo biti posebne zabrinutosti i opasnosti za građane zbog jabuka koje su nedavno ukradene iz voćnjaka u blizini Križevaca a nekoliko dana prije toga prskane pesticidima, ali da bi bilo dobro utvrditi gdje su one i, ako se nalaze na tržištu, povući ih s njega.

Iz voćnjaka u mjestu Kolarec u općini Gornja Rijeka, kod Križevaca, lopovi su nedavno ukrali 20 tona jabuka koje su nekoliko dana prije toga prskane pesticidima i nisu za konzumaciju, a na upit može li se predvidjeti gdje su te jabuke završile i jesu li već na tržištu, Jakovina je kazao kako je to pitanje za policiju koja treba napraviti očevid i izvidjeti sve ostalo.

Odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarske upite koliko su te jabuke opasne s obzirom da su nedavno prskane pesticidima, ministar je kazao kako ne bi trebalo biti nikakve posebne zabrinutosti i opasnosti za same građane jer nema kontinuiranog uzimanja.

"U pravilu se karence (vrijeme od prskanja do dozvoljene upotrebe za prehranu) znaju za određena sredstva, ne znam s kojim je sredstvima tretirano. Ne bi trebalo biti nikakve posebne zabrinutosti i opasnosti za same građane, jer to nije kontinuirano uzimanje hrane koja je netom tretirana zaštitnim sredstvima, ali je dobro utvrditi gdje se nalaze i povući s tržišta ako se nalaze na tržištu", rekao je.

Također je najavio da će ukradene jabuke, ako budu pronađene, biti neškodljivo uništene.

Na upite što Ministarstvo planira učiniti i kako je moguće da netko ukrade 20 tona jabuka, Jakovina je odgovorio da je to pitanje za policiju i vlasnika voćnjaka.

"Pa to morate pitati MUP i policiju, odnosno vlasnika koji je vjerovatno prijavio krađu. Ono što možemo je inspekcijskim nadzorima više kontrolirati, ali to nije posao samo Ministarstva poljoprivrede, mi kontroliramo primarnu proizvodnju dok sanitarni inspektori kontroliraju tržište. Radit ćemo zajedno, poljoprivredna i sanitarna inspekcija i pokušat ćemo to riješit na optimalan način", kazao je Jakovina.

Ivković: nužan oprez, jabuke su opasne po zdravlje

Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković u izjavi za Hinu poručuje, pak, kako je nužan oprez potrošača, jer prema informacijama koje se pojavljuju, jabuke su nekoliko dana prije krađe prskane pesticidima i opasne su po zdravlje.

Riječ je o sortama koje će tek za mjesec dana biti zrele, kaže Ivković.

Potrošačima je preporučio da, ako kupuju jabuke od nepoznatog izvora, jabuke dobro operu i da ih prije upotrebe razrežu jer, ako je koštica bijela, onda ta jabuka nije zrela i postoji opasnost da je riječ o ukradenim, nedozrelim i prije toga špricanim jabukama.

Ivković se nada brzoj intervenciji policije kako bi se spriječila pojava tih jabuka među potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:19