ŠEF SDP-a

'HRVATSKOJ JE POTREBAN POTPUNI RESTART' Davor Bernardić položio cvijeće na Račanov grob i kazao da zemlji trebaju hitne promjene

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je poručio kako je Hrvatskoj danas potreban potpuni restart.

„Hrvatskoj je potreban potpuni restart. Hrvatska se jednostavno mora promijeniti. Mi smo danas svjesni da stvari koje su vrijedile prije tri mjeseca više ne vrijede, svjesni smo i da glomazna administracija Hrvatskoj više ne treba”, rekao je Bernardić novinarima nakon što je, povodom obilježavanja 13. godišnjice smrti Ivice Račana, zajedno s izaslanstvom SDP-a položio cvijeće i zapalio svijeće na Račanovu grobu.

Virus će otići, a problemi će ostati

Bernardić smatra kako zemlju treba potpuno digitalizirati i povećati domaću proizvodnju i kapacitete jer Hrvatska, kako je rekao, više ne može živjeti samo od turizma i potrošnje uvoznih proizvoda.

Drži i da, bez obzira što je koronavirus na neki način zasjenio sve hrvatske probleme, oni s tim virusom neće otići.

„Virus će otići a problemi koji smo imali kao zemlja će ostati. Oni će samo biti još teži i dublji”, ocijenio je.

Zagreb, 290420
Clanovi izaslanstva SDP-a predvodjeni predsjednikom Davorom Bernardicem polozili su cvijece i zapaliti svijece na grob Ivice Racana na Mirogoju povodom 13. obljetnice njegove smrti.
Na fotografiji: Davor Bernardic 
foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Govoreći o Račanu istaknuo je kako je on bio borac za istinske demokratske vrijednosti i europski put Hrvatske.

„Prije svega on je bio vizionar, reformator i borac koji u najtežim trenucima svog političkog djelovanja nije odustajao mada je ponekad trpio i nepravdu te je često i na sebe preuzimao i najopasnije stvari”, poručio je.

Račan je istinski reformator, skroman čovjek i pošten političar

Naglasio je i da je Račan prije svega bio skroman čovjek te pošten političar.

Naveo je i kako je on najzaslužniji za uspostavu demokracije u zemlji i raspisivanje prvih višestranačkih izbora, prelazak iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav što je bolje za zemlje poput Hrvatske te za njezin europski put.

Bernardić je kazao i da je Račan vodio i najuspješniju vladu u hrvatskoj povijesti jer je u njegovu mandatu zabilježen kumulativni rast od gotovo 20 posto u četiri godine, a stope rasta bile su više nego u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Zagreb, 290420
Clanovi izaslanstva SDP-a predvodjeni predsjednikom Davorom Bernardicem polozili su cvijece i zapaliti svijece na grob Ivice Racana na Mirogoju povodom 13. obljetnice njegove smrti.
foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Uz to, njegova vlada sagradila je najmodernije autoceste u Europi, potakla gospodarski rast a plaće i mirovine su narasle za više od 50 posto te je ojačala i civilne institucije.

„On je bio istinski reformator. Čovjek koji je bio definitivno ispred svog vremena”, rekao je.

Poručio je i da će stranka pod njegovim vodstvom nastaviti progresivnu politiku i politiku okupljanja.

Ivica Račan rođen je 24. veljače 1944. u Ebersbachu u Njemačkoj, a umro je u Zagrebu, 29. travnja 2007.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:03