SKUPŠTINA U LISINSKOM

‘Hrvatsko-srpski odnosi opterećeni su brojnim pitanjima, nerazumijevanjem, dubokim ranama i nepovjerenjem‘

Ana Brnabić svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj poručila je kako im je stalo da toga da osjećaju da imaju njihovu pomoć i podršku

Milorad Pupovac, Ana Brnabić i Andrej Plenković

 Damir Krajac/CROPIX

Četvrta Velika skupština Srpskog narodnog vijeća u nedjelju je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog okupila vijećnike i predstavnike srpske nacionalne manjine iz više od 150 općina, gradova i županija, predstavnike organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj te manjinskih i institucija za zaštitu ljudskih prava, a prisustvovale su i visoke delegacije iz Hrvatske, Srbije te Republike Srpske.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, okupljenima je zahvalio na dolasku, podršci i ohrabrenju.

- Tradicija i naše djelovanje počivaju na ideji zajedničkih sloboda i življenja - istaknuo je na početku svog govora i dodao kako je njihova trajna obveza razvoj sredina u kojima žive pripadnici srpskog naroda, posebno u onim najmanje razvijenim općinama.

- Država i obrazovni sustav trebaju radi na destigmatizaciji, razvijanju školskih programa koji će ići prema djeci koja će uz učenje srpske političke povijesti stjecati vještine odgovornih i angažiranih članova društva - smatra Pupovac.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zahvalila mu se na svemu što je učinio i čini za srpsku zajednicu u Hrvatskoj te što pomaže u razvoju boljih odnosa ovih dviju zemalja.

image

Milorad Pupovac i Ana Brnabić

Damir Krajac/CROPIX

- Ti su odnosi opterećeni brojnim pitanjima, nerazumijevanjem, dubokim ranama i nepovjerenjem. Niti jedan naš posjet Hrvatskoj, ili obrnuto, nije običan posjet, već uvijek postaje simbol. Nadam se da u budućnosti neće biti tako - rekla je Brnabić.

Svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj poručila je kako im je stalo da toga da osjećaju da imaju njihovu pomoć i podršku.

- Uvijek smo otvoreni za dijalog sa Srbima iz Hrvatske, ali i Hrvatima u Srbiji. I vi ovdje okupljeni zalog ste te zajedničke budućnosti - zaključila je srpska premijerka koja se nekoliko sati ranije u Banskim dvorima sastala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi razgovarali o važnim pitanjima vezanima uz odnose ovih dviju zemalja, među kojima je i pitanje nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Premijer je na Skupštini pak istaknuo kako ova Vlada "već sedam godina njeguje otvoreno i tolerantno društvo koje je osnažilo demokratske vrijednosti".

image

Andrej Plenković i Ana Brnabić

Denis Lovrovic/AFP

- Tome pristupamo s velikim samopouzdanjem i željom da svi građani u Hrvatskoj uživaju sva prava, da se u zemlji osjećaju dobro i pridonose boljitku društva - poručio je Plenković. Ipak, složio se da su odnosi Srba i Hrvata opterećeni brojnim temeljnim problemima koji su nastajali tijekom zadnjih sto godina, a upravo ti problemi žive među nama, utječu na raspoloženje i predstavljaju prepreke. Istaknuo je kako rade na povjerenju i partnerstvu, ali i rješavanju egzistencijalnih pitanja kao što je elektrifikacija, razvoj vodovodne infrastrukture, obrazovnog sustava i kulture.

- U Hrvatskoj posebno cijenimo što je Tomislav Žigmanov na funkciji ministra u Srbiji - dodao je premijer.

Žigmanov je, naime, u Srbiji ministar za ljudska i manjinska prava te društveni dijalog. Ovom prilikom istaknuo je da su položaji Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji uznapredovali u novom valu normalizacije odnosa koji je započeo početkom ove godine na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića.

- Ohrabreni smo porukom koju smo dobili na sastanku da će Hrvatska i dalje snažno podupirati europski put Republike Srbije, ohrabreni smo i činjenicom da se svim otvorenim pitanjima, pa i onim osjetljivim, odgovorno pristupalo - rekao je Žigmanov i dodao kako je današnji sastanak kod premijera Plenkovića zaključen prihvaćanjem poziva na posjet hrvatskoj zajednici u Srbiji koji će se održati u drugoj polovici lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39