ZECKENDORF TOWERS

Hrvatsko pravosuđe zahtijeva od SAD-a istragu: Sanader vlasnik skupocjenog stana na elitnom Manhattanu?

Hrvatsko pravosuđe požurilo je zahtjev američkim kolegama da pošalju ljude u ‘towerse’

ZAGREB, NEW YORK - Državno odvjetništvo zatražilo je od američkog pravosuđa hitnu provjeru o tome raspolaže li Ivo Sanader ili članovi njegove obitelji nekretninama i računima u SAD-u. I prije mjesec dana DORH je službenim putem zatražio od američkih institucija informacije o Sanaderovoj imovini. Prije svega, zatražena je provjera o tome posjeduju li nekretnine u Zeckendorf Towers, jednom od četiri nebodera nedaleko od središnje njujorške željezničke postaje Union Station na Manhattanu.

Visoka cijena

Stanari uživaju potpuni komfor, privatnost, bazen, saune, teretanu. Sve to ima i svoju cijenu pa samo za garsonijeru treba platiti oko pola milijuna američkih dolara, dok se cijena trosobnog stana od 70-ak četvornih metara penje i do 2,2 milijuna dolara. Trenutno se u četiri tornja nudi na prodaju 9 stanova, a 10 se daje u najam.

- Kako ste rekli? Sanader! Pričekajte trenutak! - rekao nam je muškarac na recepciji kad smo u četvrtak oko 16 sati nazvali jedan od brojeva navedenih na web stranici kompanije koja brine o održavanju. Nije nam se predstavio, ali čuli smo kuckanje po kompjutorskoj tastaturi i očito je na naš upit bilo izbačeno traženo prezime.

Ulaženje u trag

- Da, postoji to prezime - kratko nam je odgovorio.

- Možete li nam reći ime osobe, je li stan u vlasništvu ili se renta - pitali smo. - Žao mi je gospodine, ali ne dajemo nikakve podatke o stanarima i njihovu statusu. Doviđenja - odgovorio je. Nakon nešto više od sat vremena zvali smo isti i još neke brojeve. Više nam nitko nije htio reći nalazi li se prezime Sanader na popisu stanara. No, u provjeru ima li i gdje u vlasništvu nekretnine Sanader ili netko od članova njegove obitelji uključena je i hrvatska diplomacija, odnosno Veleposlanstvo u Washingtonu. Potvrdio nam je to visoki izvor u Hrvatskoj. Kad je o stanu u Zeckendorf Towersu riječ, u kojem je i boravila obitelj Sanader, najvjerojatnije se radilo o zakupu, ali tu informaciju još provjeravaju hrvatske institucije u suradnji s američkima. Mjesečni zakup je visok i kreće se od oko 4000 dolara za garsonijeru. Vlasnici stanova još moraju izdvojiti najmanje 1500 do 2000 dolara za održavanje.

Zahtjev USKOK-a

Hrvatsko pravosuđe požurilo je zamolbenim putem američke kolege da agenti FBI-ja ili neke druge institucije hitno odu u Zeckendorf Towers. O tome kakav će odgovor stići ovisi i hoće li zahtjev USKOK-a za blokadom imovine ostati na zabrani raspolaganja računima i nekretninama samo u Hrvatskoj.

Stroga kontrola posjetitelja

Izvor upućen u boravak Ive Sanadera u New Yorku rekao nam je kako je bivši premijer bio u uskom krugu prijatelja i vjerojatno vrlo malo njih zna ima li stan u New Yorku.

Kako smo neslužbeno doznali, iako je zanijekao da ima stan u vlasništvu ili da ga renta, premijer Sanader uložio je znatan novac u opremanje stana.

- U svakom od četiri tornja je recepcija i domar kojem se posjetitelj mora najaviti. Nakon što ispuni formular o tome tko je i kod koga ide, portir zove stanara i tek ako stanar da “zeleno svjetlo” za posjetitelja, može proći dalje - kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:24