SIGURNOST TURISTA

Hrvatskim policajcima će tijekom turističke sezone pomagati 433 kolega iz devet stranih država

Osim iz Bavarske i SAD-a, stigli su i policajci iz Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Slovačke, BiH i Češke

Strani policijski službenici u Dalmaciji

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Policijski službenici iz devet stranih država, njih 433, do sredine rujna pomagat će hrvatskim kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu projekta "Sigurna turistička destinacija", koji se u toj županiji provodi kontinuirano od 2008. godine.

Njihova uloga je ostvarivanje što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana, turista, a s ciljem ugodnijeg boravka i postizanja većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju.

"Naša je zadaća da ih što bolje prihvatimo i kao policija i kao grad, te pošaljemo poruku sigurnosti u Europi i svijetu", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

image

Slobodan Marendić, nacelnik PU splitsko-dalmatinske

Bozidar Vukicevic/Cropix

Strani policijski službenici službu će obavljati na području Splita, Trogira, Omiša, Makarske, Postaje pomorske policije Split te Postaje aerodromske policije Resnik.

Po potrebi će odlaziti i na druga područja poput otoka i druga mjesta gdje se u velikom broju okupljaju strani turisti.

"Prvi puta će ovdje na službi biti kolega iz SAD-a, on stiže polovicom srpnja, a novost je da imamo kolegu iz savezne pokrajine Bavarske koji je isto tako prvi put u međunarodnoj razmjeni baš kao i savezna pokrajina. Sve druge kolege, točnije njihove države su ovdje zastupljene od prije", kazao je voditelj poslova prevencije Paško Ugrina.

image

Strani policijski službenici u Dalmaciji

Bozidar Vukicevic/Cropix

Osim Bavarske i SAD-a, u PU splitsko-dalmatinsku stigli su strani policajci iz Republike Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ugrina je objasnio kako su strani policijski službenici od najveće pomoći prilikom gubitka dokumenata, lakših prometnih nezgoda kao i u situacijama kada strani državljani postanu žrtve nekih sitnih kaznenih djela.

"U pravilu su to situacije kad postoji određeno nerazumijevanje poznavanja hrvatskih propisa", dodao je voditelj Odjela prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj.

image

Patrik Vučković, Bavarska policija

Bozidar Vukicevic/Cropix

Patrik Vučković službenik je iz Bavarske koji će svoju dužnost obavljati u Splitu, rođen je u Njemačkoj, a roditelji su mu podrijetlom iz Krapinsko-zagorske županije.

"Nadam se da će njemački turist prepoznati uniformu i kada je vide da ćemo imati lijepih razgovora kako bi se osjećali sigurno u Splitu. Privatno sam ovdje bio nekoliko puta, ali službeno prvi", izjavio je Vučković.

Korejski policajci i ove godine pomažu hrvatskim kolegama

Dvojica korejskih policajaca surađivat će tijekom srpnja i kolovoza s hrvatskim kolegama u sklopu MUP-ovog projekta „Sigurna turistička destinacija 2022“ u zajedničkim ophodnjama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, najavila je u ponedjeljak Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

‘‘Dvojica korejskih policajaca radit će u policijskim odorama korejske policije bez službenog naoružanja i bez primjene policijskih ovlasti, a njihova zadaća bit će pomoć svojim sunarodnjacima, ali i našim policajcima radi što bolje komunikacije s gostima iz Koreje, a sve u cilju postizanja maksimalne sigurnosti korejskih turista‘‘, kazao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Načelnik PUZ-a je podsjetio da su korejski policajci radili na području PU zagrebačke 2019. godine, kada su zabilježena pozitivna iskustva, a postignut je bolji subjektivni osjećaj sigurnosti korejskih turista i bolja komunikacija s njima.

Vicenkonzulica veleposlanstva Republike Koreje Junghyun Park izrazila je zadovoljstvom što je Koreja nastavila sudjelovati u projektu pomoći hrvatskim policajcima i korejskim gostima nakon dvogodišnje stanke izazvane pandemijom koronavirusa.

‘‘Hrvatska je jedna od najpoželjnijih destinacija za korejske građane, a ove godine očekujemo porast dolazaka korejskih turista u Hrvatsku. Prioritet naše vlade je jamčenje sigurnosti našim građanima‘‘, kazala je Park zahvalivši hrvatskoj policiji na pozivu za suradnju.

U projekt „Sigurna turistička destinacija 2022“ uključena je i Turistička zajednica grada Zagreba čija je direktorica Martina Bienenfeld izrazila zadovoljstvo nastavkom inicijative pokrenute 2019. godine.

Intenzivira se interes korejskih gostiju za Zagreb i Hrvatsku

Turistički promet u glavnom gradu se stabilizira i ponovno se pokreće onako kako bismo mi to željeli. Od početka godine bilježimo rezultate skromne za goste iz Južne Koreje od 2400 dolazaka i 4500 noćenja, međutim intenzivira se broj dolazaka i interes korejskih gostiju za Zagreb i za Hrvatsku‘‘, kazala je Bienenfeld.

Voditelj Službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma je naglasio da korejski policajci značajno olakšavaju komunikaciju hrvatskih policajaca s gostima iz Koreje u incidentim situacijama ili kada traže pomoć od hrvatske policije.

Tišma je najavio da 15. srpnja u Hrvatsku dolaze i kineski policajci koji će također sudjelovati u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama na području Zagreba, Splita i Dubrovnika.

Projekt „Sigurna turistička sezona“ započet je 2006. godine kada je pokrenuta inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Hrvatsku tijekom turističke sezone.

Tijekom proteklih godina u sklopu projekta, čiji je naziv prošle godine promijenjen u „Sigurna turistička destinacija‘‘, sudjelovali su policajci iz 18 zemalja iz 20 policijskih organizacija, njih ukupno 910.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:07