LJUTA REAKCIJA

Hrvatski veleposlanik odbio primiti demarš koji je BiH uputila zbog navodnog negiranja genocida od strane Milanovića

Iz Ureda hrvatskog predsjednika poručili su da je Milanovićevo negiranje genocida laž koju ne žele komentirati

Dan prije ukopa 50 žrtava genocida u Srebrenici, arhivska fotografija

 Antonio Balic/Cropix

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je u srijedu demarš Republici Hrvatskoj zbog navodne izjave predsjednika Zorana Milanovića kojom je negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a što je njegov Ured odbacio kao laž.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. rujna 2022. godine, a u kojima je, tijekom radnog ručka na summitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici", navodi Turković.

Demarš koji je Hrvatskoj uputila ministrica Turković odbio je primiti hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.

Ministrica Turković, ujedno visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u pismu je podsjetila da su u više presuda Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju te Europski sud pravde utvrdili postojanje genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

"Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda i poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i ispriku obiteljima žrtava genocida u Srebrenici", stoji u demaršu ministarstva vanjskih poslova BiH.

Neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su najprije da je Milanović na ručku sa sudionicima regionalnog samita u Sloveniji nedavno rekao da "postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid" nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Nakon toga slijedile su brojne reakcije bošnjačkih političara, vjerske organizacije i nevladinih udruga koja su se obrušile na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Iz Ureda hrvatskog predsjednika poručili su da se radi o lažima koje ne žele komentirati.

U priopćenju dostavljenom Hini, navodi se kako je veleposlanik Sabolić tijekom današnjeg sastanka u ministarstvu vanjskih poslova BiH ‘odbio primiti prosvjednu notu zbog navodnih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici’.

“Veleposlanik je odbio primiti prosvjednu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži", stoji u reagiranju.

Nakon pada zaštićenih UN-ovih enklava Srebrenice i Žepe u ruke vojske Republike Srpske u ljeto 1995. godine pobijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića, što je najteži masovni zločin počinjen na tlu Europe nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:06