KREĆE RASPRAVA

Hrvatski sabor u četvrtak o izmjenama Zakona o reviziji

Izmjenama Zakona o reviziji dodatno se olakšava revizorskoj profesiji pristup tržištu i pružanje usluga

Hrvatski sabor

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o izmjenama Zakona o reviziji, Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama te odluci o razrješenju i imenovanju članova Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Izmjenama Zakona o reviziji dodatno se olakšava revizorskoj profesiji pristup tržištu i pružanje usluga.

Njima se ukida obveza pohađanja stručnog osposobljavanja za polaganje revizorskog ispita za kandidate koji ispunjavaju propisane razine formalnog obrazovanja. Nadalje, stručne kvalifikacije stečene u Hrvatskoj ili u inozemstvu bit će priznate u pogledu izuzimanja iz djela polaganja revizorskog ispita.

Zakonskim izmjenama također se smanjuje obvezno radno iskustvo prije dobivanja odobrenja za rad revizora s pet na četiri godine, dok potvrda tijela matične države o odobrenju za rad revizora više ne mora ispunjavati uvjet od najmanje tri mjeseca starosti.

Osim toga, minimalni udio ovlaštenih revizora iz Hrvatske i Europske unije, kao članova uprave revizorskog društva, smanjuje se sa 75 na 51 posto.

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama pokazuje da je u 2022. takvo izvješće dostavilo 90,6 posto tijela javne vlasti od njih 5.875, što je blagi porast u odnosu na prethodnu godinu.

U predmetnoj godini zaprimljeno je više od 23 tisuće zahtjeva za pristup informacijama i 335 zahtjeva za ponovnu uporabu informacija, što je za petinu više u odnosu na 2021. godinu.

Najveći broj zahtjeva zaprimila je Općina Seget (1.527), a kao i ranijih godina, slijede Hrvatske vode, Grad Zagreb, Općinski građanski sud u Zagrebu, Osnovna škola Šestine, Ministarstvo gospodarstva, Državni inspektorat, HERA itd.

Zastupnici će raspraviti i prijedloge razrješenja i imenovanja u Vijeću za zaštitu tržišnog natjecanja.

Zbog isteka mandata, razriješeni su Ljiljana Pavlić, Vesna Patrlj i Denis Matić, kojeg Vlada predlaže za novi mandat. Uz njega, za nove članove predloženi su Branimira Kovačević, Hrvoje Šeremet i Sandre Mikinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:26