LJETNI ODMOR

Hrvatski sabor odrađuje posljednji redovni radni tjedan prije ljetne stanke

Zastupnici će raspravljati o održanim sastancima Europskog vijeća, o smjeni Kazimira Bačića i zabrani jednokratne plastike
Sabor
 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor, koji ovaj tjedan završava redovno proljetno zasjedanje, umjesto od srijede, zasjedat će od ponedjeljka kada će raspraviti Izvješće premijera Andreja Plenkovića o održanim sastancima Europskog vijeća u prvoj polovini godine.

Izvješće obuhvaća ukupno četiri sastanaka Europskoga vijeća, sastanak na vrhu država europodručja te neformalni sastanak čelnika EU o socijalnim pitanjima, održan u Portu, 8. svibnja.

Svi sastanci održani su u prvoj polovini godine, čime je značajno povećana dinamika održavanja sastanaka Europskog vijeća u odnosu na prethodna razdoblja.

Teme koje su dominirale sastancima bile su covid i digitalne potvrde, te migracije, a raspravljen je i niz drugih tema.

O razrješenju Bačića i imenovanju Kunića

Sabor će u ponedjeljak raspraviti prijedlog svog Odbora za medije da Kazimira Bačića razriješi dužnosti ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a da za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja imenuje Renata Kunića.

Bačić je uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji policije i USKOK-a, na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem, a Nadzorni odbor HRT-a odlučio je pokrenuti postupak njegova razrješenja zbog narušavanja ugleda kuće.

Uvažavajući presumpciju nevinosti, Nadzorni odbor ipak smatra da u okolnostima, kada se protiv Bačića vodi istraga zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela on više ne može vjerodostojno obavljati svoju dužnost, odnosno predstavljati i zastupati HRT.

Zakon o HRT-u propisuje da postupak razrješenja Glavnog ravnatelja HRT-a pokreće Nadzorni odbor HRT-a, a prijedlog za razrješenje Saboru formalno podnosi Odbor za medije.

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića, pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju je ulogu kao nagradu, sumnja USKOK, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici, pokraj Trga bana Jelačića.

Zbogom jednokratnoj plastici

Zastupnici će u utorak raspraviti konačnu verziju novog zakona o gospodarenju otpadom, čijim bi se stupanjem na snagu, osam dana od objave u Narodnim novinama, zabranilo stavljanja na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda.

Od početka 2022. zabranilo bi se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih, a od 3. srpnja 2024. zabranilo bi se stavljanje na tržište proizvoda koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike.

Po novome, obveznici izrade plana gospodarenja otpadom bit će država i županije, odnosno Grad Zagreb, a koje tu obvezu do sada nisu imale već su je imale jedinice lokalne samouprave.

Istoga dana raspravit će i prijedlog novog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojim se ukida članarina za više od 95 poduzetnika u državi.

Sabor će o svim zakonskim prijedlozima koje će raspraviti ovaj tjedan, te o onima ranije raspravljenima glasovati u četvrtak, 15. srpnja i time zaključiti iznimno dinamičnu i radnu prvu polovicu ove godine te otići na ljetni odmor do sredine rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:48