15. SIJEČNJA 1992. BILI SMO VOJNICI

HRVATSKI POLITIČARI NA PRVOJ CRTI BOJIŠNICE 'U logoru su nas ubili od batina zbog priznanja, ali baš to nam je dalo snagu. I sad se naježim!'

Gornji red: Predrag Fred Matić, Milijan Brkić, Davorko Vidović; Donji red: Franko Vidović, Miro Bulj, Damir Krstičević
 HANZA MEDIA

Zagreb, 301015. 
Novinarski dom.
Perkovceva 2.
Ministarstvo branitelja predstavilo je 4. izdanje Knjige osoba nestalih na podrucju Republike Hrvatske, a predstavljanju je nazocio ministar branitelj Predrag Matic i pocasni predsjednik Hrvatskog Crvenog kriza Josip Jelic.
Na fotografiji:  Fred Matic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Fred Matić: 'U logoru su nas ubili od batina zbog priznanja'

SDP-ov bivši ministar branitelja Fred Matić, koji je posao nastavnika 1991. zamijenio obranom na Trpinjskoj cesti, nakon pada Vukovara odveden je u logor u Stajićevu, gdje je ostao do 22. studenoga, a onda je nakon intervencije Međunarodnog Crvenog križa premješten u Niš - tamo je dočekao i 15. siječnja 1992. Ali, vijest o međunarodnom priznanju Hrvatske nije čuo:

“Još 15. siječnja tražili su nas da im se obraćamo: ‘Druže, ratni pobunjenik Fred Matić’, a od 16. siječnja: ‘Gospodine, vojni pobunjenik Fred Matić’. Držali su do forme. Po tome smo shvatili da je Hrvatska priznata. Bili smo u potpunoj medijskoj izolaciji, tukli su nas svaki dan, ali tog 15. ubili su boga u nama - nas stotinjak zatočenika cijelu su noć izvlačili iz ćelija i mlatili, krvi je bilo posvuda po hodnicima, mi smo se između sebe samo pogledavali i shvatili da na nama iskaljuju bijes zato što je stiglo priznanje.

Knin, 050816
U Kninu je svecano obiljezen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 21. obljetnica VRO Oluja. Nakon budnice kninskim ulicama svecano je podignuta drzavna zastava na kninskoj tvrdjavi. Na fotografiji: Milijan Brkic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX
Milijan Brkić

Milijan Brkić: 'Sjećam se euforije, ali ne znam gdje sam bio'

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora imao je 21 godinu kada je postao član specijalne jedinice MUP-a u kojoj je poslije zaradio čin vrhovnog zapovjednika: “Nemam pojma gdje sam točno bio 15. siječnja, negdje na ratištu. Sjećam se samo euforije, ali ne znam na kojem sam mjestu bio i kako smo saznali da je Hrvatska doživjela međunarodno priznanje.”

Marko Todorov / CROPIX
Davorko Vidović

Davorko Vidović: 'Nakon bojišnice smo napravili pravu feštu'

Davorko Vidović, bivši SDP-ov ministar rada i socijalne skrbi (2000.-2003.) u ratu je bio od kolovoza 1991. kao zamjenik zapovjednika 55. PZO, prve postrojbe protuzračne obrane u HV-u, a vijest o priznanju Hrvatske dočekala ga je kao pomoćnika zapovjednika Zapovjedništva obrane Siska, koja je čuvala bojišnicu:

“Za nas ratnike međunarodno priznanje bilo je vesela vijest jer se druga strana ipak angažirala s više skrupula, a Srbija je definitivno prešla na stranu agresora. Vijest smo čuli navečer na radiju i samo smo s veseljem slušali koje nam zemlje priznaju raskidanje veza s bivšom Jugoslavijom: Vatikan, Njemačka, Island, Estonija.... Sljedećeg dana, oko deset ujutro, počela je fešta, okupili su se tamburaši, harmonikaši, jer je svaka naša bojna imala ponekog dečka koji je znao svirati, firme s našeg područja, poput Željezare i hotela, slali su nam odojke...”

Zagreb, 040215. 
Sabor, Markov trg.
Zasjedanje Sabora RH danas je nastavljeno raspravom o izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti zeljeznickog sustava.
Na fotografiji: Franko Vidovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Franko Vidović

Franko Vidović: 'Pucali smo iz svih oružja, dobili smo snagu'

Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a: “Ne sjećam se tko nam je donio vijest o priznanju, ali dobro znam da se taj dan pucalo iz svih oružja i da smo proveli nešto mirniji dan - bio sam u vojnoj policiji na šibenskom području. Već je bilo potpisano primirje, a međunarodno priznanje donijelo nam je dodatni optimizam i snagu.”

Zagreb, 301116.
Nastavak 2. sjednice Hrvatskog sabora raspravom o paketu od 16 zakonskih prijedloga za provedbu porezne reforme.
Na fotografiji: Miro Bulj.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA

Miro Bulj: 'I sad se naježim kada se sjetim: svi smo plakali'

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta: “Imao sam 19 godina i kao pripadnik 126. brigade, s desetak svojih suboraca, kojih se dobro sjećam, bio sam na području Dinare, u sinjskom zaseoku Priarica. Kad smo na radiju čuli vijest da nas je Vatikan priznao, plakali smo i ja i moji suborci. Ježim se kad se toga sjetim - zavladali su neopisivo ushićenje, ponos i nada. Još samo jednom tako sam se osjećao - kada sam vidio Knin. Tada smo osjećali da ćemo slomiti velikosrpsku agresiju i vjerovali smo da će sve dobro završiti. Vladalo je strašno zajedništvo, narod i vojska bili su kao jedno tijelo, to bi nam trebalo i danas.”

Zagreb, 201016.
Svecana primopredaja duznosti u Ministarstvu obrane RH izmedju dosadasnjeg ministra Josipa Buljevica i novoimenovanog ministra Damira Krsticevica.
Na fotografiji: Damir Krsticevic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Damir Krstičević: 'Priznanje je nama na ratištu dalo ohrabrenje'

General bojnik Damir Krstičević, danas ministar obrane, 15. siječnja 1992. godine bio je u Dubrovniku kao zapovjednik 4. gardijske brigade i nadao se priznanju:

“Radost i ogromno oduševljenje. Sreća. Tako smo se osjećali taj dan iako nam nije bilo lako. Znali smo da imamo potporu svog naroda u borbi za slobodu, ali nedostajalo nam je i da dobijemo status priznate države, jer je to bio konačna potvrda da smo na pravom putu. Priznanje je za nas na ratištu značilo veliko ohrabrenje koje nam je ulilo vjeru i samopouzdanje da budemo još bolji.

Da upremo i nastojimo još više naučiti i još više trenirati. To je ključ za profesionalnu vojsku. Za državu je priznanje bila korisna stvar, a za nas na ratištu - podstrek i nadogradnja. Hrvati su dugo sanjali svoju državu, a mi smo dobili poticaj da budemo generacija koja će taj san i ostvariti. Taj trenutak priznanja prepoznali smo ključnim. Danas, 25 godina kasnije, ne smijemo zaboraviti ni predsjednika Franju Tuđmana ni ogromnu žrtvu ljudi koji su stradali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:44