UGLEDNI NJEMAČKI LIST

'HRVATSKI NADBISKUP ŽELI REFERENDUM O FAŠISTIČKOM POZDRAVU' Die Zeit o peticiji za uvođenje 'Za dom spremni'

 Jure Mišković / cropix

Neobična reakcija predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića na inicijativu o uvođenju ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' u Hrvatsku vojsku, koju su potpisala i dvojica njegovih kolega biskupa - Valentin Pozaić i Vlado Košić, dobila je i međunarodni odjek.

Kao što smo javili, Puljić je u petak u izjavi za javnost kazao da stavovi dvojice biskupa nisu stavovi njihovih biskupija te da ih on ne može obrazlagati, ali je zatim rekao da bi o spornom pozdravu trebalo organizirati znanstveni simpozij, a zatim o svemu eventualno raspisati referendum.

Ugledni njemački list Die Zeit u petak je u svom internetskom izdanju objavio vijest o Puljićevoj izjavi pod naslovom 'Hrvatski nasbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu'.

U kratkom se članku navodi da se predsjednica Republike usprotivila spomenutoj inicijativi te se dodaje da je riječ o pozdravu sličnom salutiranju Hitleru. Spominje se i povijesna uloga ustaša NDH kao saveznice fašističke Italije i nacističke Njemačke, a navodi se i da neki dostojanstvenici Katoličke crkve otvoreno simpatiziraju ustaše.

List podsjeća i na nedavni incident s iscrtanom svastikom na travnjaku splitskog Poljuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:31