BAŠ USRED NEVREMENA

Hrvatski meteorolozi proslavili 75 godina rada, najavili tri nova ključna projekta

Najopsežnijim projektom METMONIC, vrijednim više od 45 milijuna eura, pokriva se područje Hrvatske radarskim mjerenjima

Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica DHMZ

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Središnja proslava 75 godina DHMZ i 30 godina članstva Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji održana je u četvrtak navečer u Zagrebu u nazočnosti brojnih stručnjaka, visokih predstavnika hrvatske Vlade te europskih i svjetskih meteoroloških organizacija.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek kazala je da je u povijesti hrvatske meteorologije, koja seže dalje od slavljeničkih datuma, bilo više rušilačkih događaja u kojima je stradala oprema i mreža motrenja, ali da korisnici usluga DHMZ-a, tijela vlasti, tvrtke i najšira javnost, nisu nikada ostali bez meteoroloških informacija.

Naglasila je da DHMZ trenutačno uvodi tri ključna projekta METMONIC, AIRQ, VEPAR kojima DHMZ modernizira sve tri motriteljske mreže: meteorološku, hidrološku te mrežu za praćenje kvalitete zraka.

Vitalne službe za zaštitu života

Najopsežnijim projektom METMONIC, vrijednim više od 45 milijuna eura, pokriva se područja Hrvatske radarskim mjerenjima te mrežom meteorološko-oceanografskih plutača, kao i mrežom automatskih meteoroloških postaja, kazala je.

To će omogućit još bolju podršku DHMZ-a održivom i gospodarskom razvoju Hrvatske te svim vitalnim službama u zaštiti života, dobara i okoliša informacijama o vremenu, klimi, vodama i kvaliteti zraka. Time i naša najvažnija nadležnost, a to je izdavanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave, dobiva novo značenje i daje posebnu odgovornost prema generacijama koje dolaze, kazala je glavna ravnateljica DHMZ-a.

Ona je apelirala na Sveučilište u Zagrebu da učini sve kako bi počela gradnja nove zgrade DHMZ-a na Borongaju, za koju su, kazala je, već odobrena europska sredstva.

Fuchs: Podrška daljem razvoju DHMZ-a

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je DHMZ-u, naglasio njegovu važnost za razna područja života u zemlji i izrazio podršku njegovu daljnjem razvoju.

Meteorolozi su i te kako bitni da bismo mogli planirati naše buduće korake, jer je Hrvatska i te kako izložena drastičnim klimatskim promjenama, podizanju razine mora, većim sušnim razdobljima i sličnim pojavama povezanim s klimatskim promjenama, kazao je.

Fuchs je istaknuto bavljenje zaposlenika DHMZ-a znanstveno-istraživačkim radom i to ne samo u okviru nacionalnih projekata nego i europskih. Kazao je taj Zavod u budućnosti vidi kao respektabilnog partnera za primjenu važnih znanstvenih podatak te izrazio nadu da će uskoro doći do polaganja kamena temeljca za novu zgradu DHMZ-a.

Glavni tajnik WMO Petteri Taalas čestitao je Hrvatskoj koja je proglašenjem svoje neovisnosti morala izgraditi vlastitu meteorološku službu te je uz pomoć Svjetske meteorološke organizacije uvijek davala podršku i pomoć zemljama u regiji u njihovim naporima izgradnje vlastitih meteoroloških organizacija, u čemu je, kako je kazao, Hrvatska odigrala vodeću ulogu.

Negativni trendovi meteoroloških i hidroloških ekstrema nastavit će se u idućim desetljećima. Ulaganje u sustave ranog upozorenja jedan je od najučinkovitijih načina prilagodbe klimatskim promjenama, stoga je DHMZ u pravom trenutku pokrenuo ovu povijesnu modernizaciju koja ga svrstava među najmodernije nacionalne službe u ovom dijelu Europe, kazao je Taalas i dodao da samo polovica od 193 članica Svjetske meteorološke organizacije trenutačno ima uspostavljene odgovarajuće sustave ranog upozorenja.

Vidim da je Hrvatska svoj zadatak velikim dijelom već obavila, zaključio je.

Kako je priopćeno iz DHMZ-a, međunarodna meteorološka delegacija, u kojoj je pored glavnog tajnika WMO-a još glavna direktorica Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) Florence Rabier, izvršni direktor Europskog udruženja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (EUMETNET) Klemen Bergant, i glavni direktor Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT) Phil Evans, u pratnji ravnateljice Ivančan-Picek i njezinih najbližih suradnika, obišla je operativne prognostičke prostorije te se upoznala sa svakodnevnim procedurama u slučajevima opasnih meteoroloških i hidroloških pojava.

Važnost očuvanja vodnih resursa

Potom je glavni tajnik WMO-a potpisao Sporazum o razumijevanju s tajnikom Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Draganom Zeljkom. Savska komisija koordinira suradnju između zemlja članica Savskog sliva, a posebno je značajna njezina uloga u razmjeni meteoroloških i hidroloških podataka, harmonizaciji zajedničkog prognostičkog sustava te organizaciji i provedbi međudržavnih mjerenja.

Tim povodom Taalas se osvrnuo na važnost očuvanja vodnih resursa, te napomenuo kako smo „uslijed klimatskih promjena suočeni s rizikom od smanjenja dostupnosti vode, što se odnosi i na rijeke kao što su Sava i Dunav, ali i na podzemne vode“, priopćeno je iz DHMZ-a.

Potom su se sastali s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i razgovarali o važnoj ulozi znanosti i obrazovanja u tranziciji i formiranju klimatski neutralnoga društva.

Usmjeriti znanstveni interes kako bi se ublažile klimatske promjene

Potrebno je dodatno usmjeriti znanstveni interes te trendove u obrazovanju kako bi se ublažile klimatske promjene. Moramo biti ambiciozniji u nastojanjima unatoč određenom ostvarenom napretku. Ako se zagrijavanje nastavi trenutačnim tempom, globalna temperatura do 2100. će porasti za 2,5 – 3,0 stupnja C. Razvijene zemlje u proteklih su petnaest godina postigle posebne uspjehe u nastojanjima da smanje emisije, naglasio je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

U petak će izaslanstvo posjetiti novi radarski centara DHMZ-a na vrhu Goli kod Labina. Radi se o najsuvremenijem meteorološkom radaru, jednom od ukupno tri na obali. Nakon instalacije trećeg radara na lokaciji Uljenje na Pelješcu, tijekom jeseni, po prvi put u povijesti cijeli hrvatski Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima što će bitno povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more, priopćeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:19