MOŽE I POVOLJNO

Hrvatski grad bez novogradnje: Sada su se pojavile dvije, a cijena kvadrata je jako jeftina. Kako je to moguće?

Zgrade, od kojih svaka ima 15 stanova, nalaze se u dijelu grada zvanom Zeleni Brijeg
 GS/

U ovom hrvatskom gradu skoro pa nije bilo stambene novogradnje. Od 2019. godine nije se gradila novogradnja u Sisku, a cijene su od tada drugačije.

Trenutno u jednoj stambenoj zgradi koja se gradi budući stanovi se prodaju za 2.500 eura po četvornom metru, a nedavno je jedan stan u starijoj zgradi prodan za 1.700 eura kvadrat. No, ovih dana završena je novogradnja u kojoj je cijena kvadrata bila samo 1.480 eura kvadrat. Kako je to moguće? Naravno, govorimo o Programu poticane stanogradnje, ali i nastojanjima samog grada Siska.

POS Sisak pokrenut je na inicijativu Grada Siska još 2019. godine. APN se uključio u projekt 2021. godine kada je i potpisan ugovor poticajnoj stanogradnji te je Grad osigurao građevinsko zemljište za gradnju višestambenih objekata na Zelenom Brijegu. Troškove opremanja zemljišta odgovarajućom komunalnom infrastrukturom, priključenja na komunalnu infrastrukturu, komunalni doprinos te uređenja pristupne ceste, javnih površina i javne rasvjete u potpunosti je na sebe preuzeo Grad.

Cijena kvadrata je 1.489,50 eura, kako kaže Andrija Rudić, pomoćnik pročelnika za odnose s javnošću u Gradu Sisku, zahvaljujući gradonačelnici Kristini Ikić Baniček koja je osigurala dodatnih 180.000 eura subvencije iz proračuna jer je izvođač radova ponudio cijenu iznad etalonske vrijednosti APN-a. Najniža ponuda bila je, objašnjava, 1,35 milijuna kuna, odnosno 180 tisuća eura viša od maksimalne etalonske vrijednosti po kojoj je APN do sada mogao graditi stanove.

image

Ovako je to izgledalo davno. Zgrada u naselju Željezare Sisak, 1960. godine

Gradski Muzej Sisak

Projekt potpisuje tvrtka Atika projekti iz Osijeka. Dvije zgrade s po 15 stanova gradila je sisačka Zajednica ponuditelja Radanović d.o.o., Tehning građenje, građevinski obrt Igor Radišević i Tehnogradnja Sisak d.o.o. Vrijednost radova je 2,4 milijuna eura (bez PDV-a).

Zgrade se nalaze u Lonjskoj ulici 21 i 23 u dijelu grada Zeleni Brijeg na kojem je izgrađen novi vrtić 2015. godine, koji se upravo dograđuje radi povećanja.

Sutra, u srijedu, stanovi će biti predani u ruke novim vlasnicima koji su to pravo ostvarili putem opsežnog postupka izbora po pravilima APN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:50