PROPUSTIO PREGLED

Hrvatski glumac nije otišao na sistematski zbog pandemije, rak je otkrio tek na jesen

Liječnici se boje da još ima mnogo onih koji zbog COVID-a neće dovoljno rano otkriti karcinom
Matija Jakšeković
 HRT

Svake veljače glumac i producent Matija Jakšeković išao je na sistematski pregled. No 2020. godine to nije učinio, kazao je za Dnevnik HRT-a.

- To je od one panike, da su bolnice rasadnici virusa, da se ne bi trebalo ulaziti u bolnice, govori Jakšeković koji je zbog toga rak otkrio tek najesen. Odmah je operiran, a nakon toga je primio tri ciklusa kemoterapije.

- Zdravstvo i dalje liječi druge bolesti, makar to izgleda kao da nije tako. Svi moraju voditi računa o svom zdravlju, nije COVID jedina bolest koja postoji, naglašava.

Liječnici se boje da još ima mnogo onih koji zbog COVID-a neće dovoljno rano otkriti karcinom.

- Što onda neminovno znači i lošiju prognozu, a također upitno je i koliko smo kvalitetno uspjeli liječiti i kontrolirati bolesnike koji su već ranije dijagnosticirani, rekao je Stjepko Pleština, predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju.

Ipak, te pandemijske 2020. pokrenut je Nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća koji danas daje prve konkretne rezultate.

- Ja mogu reći da je na Jordanovcu sigurno 20-ak takvih osoba otkriveno u ranoj fazi bolesti koji su operirani ili će biti operirani u narednih nekoliko tjedana ili mjeseci, i to su osobe koje bi trebale biti potpuno izliječene, istaknuo je Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Ove godine počela su i dva dodatna programa.

- To je nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka i nabavu za implementaciju opreme za uspostavu Nacionalne onkološke mreže, govori Vili Beroš, ministar zdravstva.

- Planiramo uložiti 800 milijuna u radioterapiju i od najgore radioterapijske mreže Europe napraviti najbolju, naglasio je Eduard Vrdoljak, predsjednik povjerenstva Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti, prenosi HRT.

A za početak, svima koji sumnjaju na rak poručuju - naručite se na pregled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:52