KRŠENJE ETIKE

Hrvatski Crveni križ krenuo s izmjenom statuta zbog slučaja u Topuskom, razriješili Rukavinu

Korisnici humanitarne pomoći društva CK-a u Topuskom bili primorani platiti članarinu kako bi mogli primiti humanitarnu pomoć
Robert Markt
 Tomislav Kristo/Cropix

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa (HCK) podržao je u petak zahtjev za razrješenje Željka Rukavine s mjesta ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko nakon slučaja naplate članarine korisnicima te je potvrdio pokretanje procesa izmjene statuta.

Mediji su u veljači objavili da su korisnici humanitarne pomoći društva CK-a u Topuskom bili primorani platiti članarinu u Crvenom križu kako bi mogli primiti humanitarnu pomoć. Iz HCK-a su tada istaknuli da su nakon saznanja iz medija, odmah zatražili očitovanje nadležnog ravnatelja Rukavine, koje nije opravdalo takva postupanja. Od Rukavine su zatražili ostavku, no on ju je odbio dati.

"Cilj promjene je omogućiti brzo i učinkovito djelovanje u slučajevima povrede temeljnih načela, ugleda i časti Crvenog križa. Izmjenom Statuta želi se ustanoviti proces utvrđivanja činjenica i sankcioniranja odgovornih, a koji će provoditi više osoba kako bi zadržali transparentnost i pravičnost procesa", rekao je predsjednik HCK-a Josip Jelić.

Kada je riječ o slučaju Topusko, zahtjev za razrješenje ravnatelja Rukavine opravdan je zbog naplate članarine korisnicima što je u potpunosti protivno načelima i etici djelovanja HCK-a, dodao je.

Izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt rekao je da je Glavnom odboru HCK-a predložio izmjenu Statuta koja će im omogućiti sankcioniranje kršenja temeljenih načela Crvenog kriza u slučajevima kada odgovorni pojedinci nisu spremni snositi posljedice za svoje djelovanje i sami odstupiti, a uz to im lokalni odbor pruža podršku, kao što je slučaj Topusko.

"Proces izmjene Statuta trajat će nekoliko mjeseci, ali važno je da smo ga pokrenuli i da će, nadajmo se u što kraćem roku, novi Statut stupiti na snagu", poručio je Markt.

Izmjene Statuta nužne su s obzirom na zasebno pravno ustrojstvo svakog pojedinog društva Crvenog križa prema kojem Nacionalno društvo HCK-s nema ovlasti disciplinski direktno postupati, stoji u priopćenju.

Statut HCK-a donosi Skupština natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika.

U HCK-u djeluje 131 društvo, a svako od njih je zasebna pravna osoba. Od toga je 111 općinskih i gradskih društava te 20 županijskih društava.

Nacionalno društvo HCK-a kreira i predvodi posebne programe te pruža podršku lokalnim društvima. U slučaju krize, Nacionalno društvo HCK-a preuzima vodstvo i predvodi sve potrebne aktivnosti za otklanjanje posljedica krizne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:31