GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Hrvatski antifašizam odigrao je značajnu ulogu u konačnoj europskoj pobjedi nad mračnim ideologijama‘

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskog sabora i osobno, priopćeno je

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u subotu čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, ističući trajnu zahvalnost svima koji su kroz cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote.

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskog sabora i osobno. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska 22. lipnja 1941. godine otpočeo je organiziran i odlučan hrvatski otpor fašizmu i nacizmu u Drugom svjetskom ratu. U konačnoj europskoj pobjedi nad tim mračnim ideologijama pod kojima su počinjeni strašni zločini, hrvatski antifašizam odigrao je iznimno značajnu ulogu. Njegove su vrijednosti ujedno i dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, a time i neizostavan dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta", navodi se u čestitki predsjednika Sabora.

Jandroković naglašava i kako se, izlaskom iz totalitarnog komunističkog režima, "naša domovina opredijelila biti dijelom Europske unije - zajednice koja baštini i snažno promiče vrijednosti poput mira, slobode, demokracije te zaštite ljudskih prava i vladavine prava".

"Svjesni da bez nedvosmislenog suprotstavljanja totalitarizmima i pobjede u Domovinskom ratu ne bismo živjeli u zemlji takvih vrijednosti, trajno smo zahvalni svima koji su kroz našu cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote", naglašava predsjednik Sabora dodajući kako nas to istovremeno podsjeća i obvezuje na to da se bilo kojem obliku ekstremizma, radikalizma i nesnošljivosti uvijek i svugdje odlučno suprotstavimo.

"Takav je pristup ključan u afirmaciji slobodne, sigurne, demokratske i prosperitetne hrvatske domovine", zaključuje u čestitki predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 15:47