POTREBA ZA RADNICIMA

Hrvatske šume platit će 1400 sezonaca rekordnih 12 milijuna eura: ‘Sporna nam je suradnja s agencijama...‘

Mislimo da je u interesu radnika kojeg se privremeno angažira u HŠ-u da ga se zaposli na neki drugačiji način, a ne preko agencije, kaže šef Sindikata šumarstva Stojanović

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iako su s oko 7880 radnika jedno od najvećih javnih poduzeća po broju zaposlenih, Hrvatske šume (HŠ) za predstojeće sezonske radove namjeravaju zaposliti dodatnih 1400 radnika i za tu namjenu potrošiti čak 12 milijuna eura. Riječ je, kako nam je potvrđeno u Hrvatskim šumama, o dosad najvećem iznosu koji će to javno poduzeće potrošiti za sezonce kada se, pojašnjavaju, gleda vrijednost nabave.

- Kako se radi o ugovoru na dvije godine, spomenuti iznos nije dosad najveći ako se promatra na godišnjoj razini. Riječ je o redovitom postupku nabave, a trenutno se provodi prethodno savjetovanje usluga ustupanja radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje - ističu u HŠ-u.

Na pitanje otkud tolika potreba za sezoncima s obzirom na to da je tvrtka još 2021. imala gotovo 8000 radnika, a 1991., primjerice, oko 12.000 zaposlenih, u HŠ-u odgovaraju da "potreba za radnicima nije jednaka tijekom cijele godine zbog sezonskog karaktera poslova u šumarstvu".

Sindikat suglasan, ali...

Prema poslovnom izvješću HŠ-a za 2021., ukupni rashodi tvrtke bili su 327 milijuna eura, od čega je trošak zaposlenih bio 130 milijuna eura. Ispada da je dvogodišnji angažman sezonaca gotovo 10% godišnjih rashoda HŠ-a za plaće zaposlenih.

Prosječna bruto plaća u tvrtki, prema spomenutome izvoru, bila je 8989 kuna, a njezin neto iznos 6801 kunu. Osigurani novac za sezonce u HŠ-u podijelit će se među 16 uprava šuma podružnica, a najviše će dobiti UŠP Koprivnica (2,8 milijuna eura), Bjelovar (2 milijuna) i Osijek (1,6 milijuna).

Šumarije za potrebe spomenutog natječaja nisu iskazale točan broj sezonaca koji im je potreban, već raspon od minimalnog do maksimalnog broja radnika koje treba angažirati. Radnike će se angažirati preko agencija za zapošljavanje koje će na predstojeći javni natječaj dostaviti svoje ponude.

U slučaju koprivničke uprave šuma i njezina zahtjeva u najvažnijoj odredbi natječaja pod nazivom "pomoćni poslovi u šumarstvu i lovstvu", raspon broja radnika koje će angažirati u njihovoj sezoni je između 50 i 200. Bjelovarska podružnica trebat će i do 170 sezonaca, a osječka i do stotinu. Otuda, spomenuta brojka od 1400 potrebnih radnika HŠ-a je maksimalna i može biti samo manja.

U Hrvatskom sindikatu šumarstvu, kako nam je rekao njegov predsjednik Josip Stojanović, upoznati su s godišnjim planovima zapošljavanja sezonaca u tvrtki i suglasni s objašnjenjem Uprave da je rad u šumama tako organiziran da je potrebno dodatno zapošljavanje.

Agencija uzima udio

- Poslodavcu je financijski povoljnije privremeno zapošljavanje, nego zapošljavanje dodatnih 1000 ili 1500 radnika na neodređeno ili određeno vrijeme jer je takav obim posla da u dijelu godine nema potrebe za tolikim brojem dodatno zaposlenih.

Za nas je, međutim, sporna suradnja s agencijama za privremeno zapošljavanje. Mislimo da je u interesu radnika kojeg se privremeno angažira u HŠ-u da ga se zaposli na neki drugačiji način, a ne preko agencije. Budući da agencija uzima svoj dio u plaći za radnika koji nama dolazi na privremeni rad, moglo bi se bez toga, da više ostane radniku, pogotovo jer je uglavnom riječ o fizičkim, napornim poslovima, pa radnik itekako zaradi svoju plaću - ističe Stojanović.

Budući da je prosječna plaća u HŠ-u 2021. od 6810 kuna bila, primjerice, tristotinjak kuna niža od prosječne u državi, postavlja se pitanje snižava li HŠ agencijskim radom cijenu rada u tvrtki? Stojanović ne misli da agencijski rad utječe na cijenu rada u HŠ-u jer, dodaje, cijena rada za ugovore o radu u tvrtki utvrđuje se kolektivnim ugovorom koji nema veze s privremenim zapošljavanjem u HŠ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:19