VODIČ ZA SCHENGEN

Hrvatska ulazi u schengenski prostor: Evo što to znači, što nas čeka i što morate znati!

Donosimo neke od značajki hrvatskog ulaska u schengenski prostor 1. siječnja 2023.

Granični prijelaz/Ilustracija

 Davor Zunic/Cropix

Najslikovitije rečeno, kad 1. siječnja 2023. Hrvatska postane dio schengenskog prostora i ukinu se granične kontrole između 22 zemlje EU i četiri izvan EU - Islanda, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna, to za hrvatske državljane, ali i državljane zemalja koje su dio schengenskog prostora, znači da će svakodnevno u prosjeku 3,5 milijuna ljudi putovati od sjevera do juga Europe kao, primjerice, od Zagreba do Varaždina.

Iako će se većina kontrolnih kućica na graničnim prijelazima prema Mađarskoj i Sloveniji fizički ukloniti, dio će ih vjerojatno ostati, ali kao što su 1. srpnja 2013. ulaskom Hrvatske u EU za putnike na graničnim prijelazima ukinute carine, tako će od 1. siječnja 2023. godine otići i policajci. Međutim, to ne znači da Hrvatska u slučaju potrebe neće moći ponovno uvesti kontrole na granicama.

Upravo je velik broj ilegalnih migranata razlog zbog kojeg je nedavno Austrija dovela u pitanje ulazak Hrvatske u Schengen, ali i to je prošlost. Velik broj graničnih policajaca već je povučen s unutarnjih granica na rad u policijske postaje, ali ostaje izazov nadzora više od 1500 kilometara granice prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, što sada postaje vanjska granica EU.

Evo koje su neke od značajki hrvatskog ulaska u schengenski prostor:

P: 1 KAKO ĆE SE PUTOVATI UNUTAR SCHENGENA?

O: Među državama članicama Schengena putuje se bez granične kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima, a kontrole u zračnim lukama ostaju do 26. ožujka 2023. godine,

P: 2. ŠTO SCHENGEN ZNAČI ZA ONE KOJI PUTUJU AVIONOM? UKIDA LI SE ULASKOM U SCHENGEN KONTROLA U ZRAČNIM LUKAMA?

O: Ne, kontrola u zračnim lukama ostaje do 26. ožujka 2023. godine nakon čega se putnike tretira jednako kao i one koji putuju kopnom i morem.

P: 3. ZNAČI LI ULAZAK U SCHENGEN DA VIŠE NEMA NIKAKVE KONTROLE?

O: Iako se procedura kontrole na granici formalno ukida, policija, a posebno mobilna granična policija i mobilne carinske jedinice imaju pravo kontrole u dubini teritorija države članice.

P: 4. KAKVA ĆE BITI PROCEDURA NA GRANICI SA SRBIJOM, BiH I CRNOM GOROM?

O: Kontrole na vanjskim graničnim prijelazima prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori bit će strože, ali već postoje trake za državljane EU. Tijekom ljetnih mjeseci moguće su gužve, a Hrvatska je preuzela obvezu proširivanja postojećih graničnih prijelaza.

P: 5. ŠTO ULAZAK U SCHENGEN ZNAČI ZA HRVATE IZ SUSJEDNIH DRŽAVA?

O: Ako uz državljanstvo tih država imaju i hrvatsko i koriste hrvatske isprave, tretira ih se kao državljane EU.

P: 6. KOLIKO DRŽAVLJANI EU MOGU TURISTIČKI BORAVITI U HRVATSKOJ?

O: Građani Europske unije mogu turistički boraviti u drugoj državi članici do tri mjeseca.

ETIAS SUSTAV

U svibnju 2023. godine EU će uvesti ETIAS aplikaciju, tj. sustav elektronske prijave, provjere i odobrenja za ulazak u schengenski prostor za državljane zemalja koje uživaju prednosti bezviznog režima. Državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za EU potvrdu će dobiti u roku od nekoliko minuta ako ona ne zahtijeva dodatnu provjeru. Na prvoj granici Schengena, odnosno EU, u našem slučaju na hrvatskoj granici, uz putne dokumente bit će provjeravano i posjedovanje ove prijave, odnosno dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:24