DO KRAJA GODINE

Hrvatska u EK šalje strateški plan za poljoprivredu: Ovo će odrediti smjer proizvodnje do kraja desetljeća

Strateškim planom se određuju financijske omotnice, mjere i intervencije koje će se provoditi
 Vlado Kos/Cropix

Hrvatska do kraja godine u Europsku komisiju (EK) šalje strateški plan koji će definirati smjer potrošnje novca za poljoprivredu, navodi se u analizi konzultantske tvrtke Smarter iz koje ističu kako je riječ o dokumentu koji će u velikoj mjeri odrediti smjer razvoja poljoprivredne proizvodnje do kraja desetljeća.

Ministarstvo poljoprivrede, kako navode iz Smartera, mora do kraja godine EK-u poslati prijedlog nacionalnog strateškog plana, kojim će biti definiran smjer kako će se u razdoblju od 2023., kada na snagu stupa nova Zajednička poljoprivredna politika EU, trošiti sredstva za poljoprivredu sve do 2027. godine.

"Strateški plan ZPP je najvažniji dokument za srednjoročno razdoblje kojim se određuju financijske omotnice, mjere i intervencije koje će se provoditi te kako će se usmjeriti financijskih sredstava za poljoprivredu", ističe se u analizi.

Iz Smartera podsjećaju kako Hrvatska kroz pet godina, od 2023. do 2027., ne računajući državna sredstva, na raspolaganju ima 3,25 milijardi eura, pri čemu je nešto više od 1,5 milijardi eura namijenjeno za ruralni razvoj, a 1,87 milijardi za izravna plaćanja.

Za 2021. i 2022. za Hrvatsku je ukupno osigurano 1, 75 milijardi eura na temelju uredbe kojom je produžena primjene pravila iz prethodnog razdoblja, ali tako da će po tim istim pravilima biti distribuiran novac iz novog višegodišnjeg financijskog okvira.

Ukupna sredstava za hrvatsku poljoprivredu iz EU proračuna od 2021. do 2027. iznose 5,17 milijardi eura, a uz to je i kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) za poljoprivredu namijenjeno 131 milijun eura, navode iz Smartera.

Ukupna sredstava nadopunit će se i dijelom sredstava iz državnog proračuna, a za brojne programe, naročito investicijska ulaganja, će biti korištena i sredstava samih proizvođača. Tako se mogu očekivati značajnija ulaganja koja prelaze 5,3 milijardi eura iz EU fondova.

"Realno je da se u poljoprivredu Hrvatske, u razdoblju 2021. do 2027. investira više od sedam milijardi eura ili preko 52 milijarde kuna, što daje priliku da se napravi ozbiljan zaokret i provođenje aktivnosti koje su nužne kako bi poljoprivreda bila konkurentnija, produktivnija i ispunila svoju zadaću proizvodnje kvalitetne hrane za stanovništvo ali i potrebne sirovine za prehrambeno prerađivačku industriju", ističe se u analizi Smartera.

Uz to, kako napominju, poljoprivreda sukladno usvojenim strategijama EU treba postati "zelenija" te osigurati dobar život stanovnicima ruralnih područja.

Iz Smartera podsjećaju kako novi ZPP na snagu stupa 2023. te kako ističe jačanje biološke raznolikosti i pridržavanje pravila EU o okolišu i klimi.

Sve su države članice obvezne u strateškom planu osigurati najmanje 35 posto proračuna za ruralni razvoj, a najmanje 25 posto izravnih plaćanja namijeniti ekološkim i klimatskim mjerama.

Strateški plan RH, kako navode iz Smartera, objedinjuje sve intervencije i mjere namijenjene provedbi zajedničke poljoprivredne politike na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:09