JESEN U ZAMAHU

Hrvatska se danas probudila na zimskim temperaturama, ali radikalna promjena tek slijedi

Još u ponedjeljak nas čeka malo sunčanog vremena, ali to neće dugo potrajati

Ilustracija za vremensku prognozu i karta DHMZ-a s dnevnim temperaturama

 Cropix/Screenshot: Dhmz/

U ponedjeljak će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro je lokalno moguća magla, osobito po kotlinama, a ponajprije u gorskim krajevima i slab mraz, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna bura, u postupnom slabljenju i od sredine dana u okretanju na sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka većinom između 16 i 21 stupnjeva Celzijusovih.

Stabilno će biti još i u utorak, ali svježe, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu, uglavnom po gorskim kotlinama pri tlu i slab mraz, piše pak HRT. U srijedu će biti toplije i opet oblačnije, uz južinu i povremenu mjestimičnu kišu, lokalno i obilniju, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u četvrtak na sjevernom Jadranu ponovno bura, često jaka, mjestimice i s olujnim udarima.

Tomislava Hojsak, dipl. ing., za HRT je detaljnije iznijela prognozu u kojoj piše sljedeće:

- Ponedjeljak će na istoku Hrvatske proteći sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab, još ujutro u Podunavlju umjeren sjeverozapadni. Jutro svježije, od 4 do 7 °C, a danju temperatura oko 16 °C. Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, pa će temperatura porasti na 14 do 16 °C. Zbog izostanka vjetra, jutro će biti hladnije, od 2 do 5 °C. Mjestimice će nastati i magla, a moguć je i slab mraz.

image

Karta s dnevnim temperaturama

Dhmz/

Mraza i magla još su vjerojatniji po kotlinama Gorske Hrvatske, gdje će biti još hladnije, od 1 do 3 °C. Na sjevernom Jadranu ujutro od 10 do 14 °C te umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima. Sredinom dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, pa će temperatura zraka porasti na vrijednosti od 12 do 14 °C u gorju te na obali od 17 do 21 °C.

Sunčano će ponedjeljak proteći i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Još će u prvom dijelu dana puhati umjerena do jaka bura, poslijepodne sjeverozapadni vjetar, uz obalu i slabiji jugozapadni. Temperatura ujutro od 12 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 6 °C, a danju od 19 do 22 °C.

I na pretežnom sunčanom jugu Hrvatske će dan početi s umjerenom i jakom burom. Do sredine dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. More većinom malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 13 od 16 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a dnevna od 20 do 22 °C."

U utorak na kopnu stabilno te većinom sunčano. Jutro prohladno, ponegdje s maglom i slabim mrazom. Od srijede pretežno oblačno povremeno s kišom, ponegdje opet obilnom, te u obliku pljuskova s grmljavinom. Najprije će zapuhati jugozapadnjak, u četvrtak sjeverni vjetar.

Od srijede i na Jadranu nestabilno s često obilnom kišom pa i u obliku izraženim pljuskova s grmljavinom. Umjereno i jako jugo, u četvrtak će slabjeti i na sjeveru okrenuti na buru. U utorak slabiji vjetar, u Dalmaciji pretežno sunčano, dok će na sjeverni dio već polako pristizati oblaci.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 09:08