AKCIJA TRITON

HRVATSKA RATNA MORNARICA BRILJIRA U MEĐUNARODNOJ AKCIJI Posada broda 'Andrija Mohorovičić' spasila 137 osoba

 CROPIX

Posada broda Hrvatske ratne mornarice 'Andrija Mohorovičić', u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije 'TRITON', danas, 6. kolovoza 2015., zajedno sa švedskim brodom obalne straže 'Posejdon' sudjelovala je u akciji spašavanja 476 migranata s ribarskog broda, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Na švedski brod ukrcano je 339 osoba dok je preostalih 137 ukrcano na brod HRM-a, 'Andrija Mohorovičić'.

Brod se trenutno nalazi u plovidbi prema Siciliji, a luka iskrcaja spašenih osoba bit će naknadno određena od strane zapovjedništva operacije.

Podsjetimo, 'Andrija Mohoroviči'ć već je sudjelovao u jednoj akciji spašavanja migranata kada početkom kolovoza iz mora izvučeno 37 osoba. Migranti su nakon toga prevezeni na Siciliju.

Brod je isplovio je iz splitske luke Lora s 49 članova posade pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića u svibnju.

Hrvatska ratna mornarica će s brodom Andrija Mohorovičić sljedeća tri mjeseca sudjelovati u operacijama pronalaska i spašavanja migranata u području Sredozemnog mora, a današnje spašavanje migranata može se smatrati velikim uspjehom za brod i njegovu posadu.





Ploveći laboratorij postao školski brod HRM-a

Brod "Andrija Mohorovičić" školski je brod klase Moma izgrađen u brodogradilištu Stocznia Północna, Gdansk, Poljska, 1971. godine. U službi je od 1972., a služio je kao brod za hidrografska istraživanja, tj. kao ploveći laboratorij Državnog hidrografskog instituta.

Brod djeluje u sastavu Hrvatske ratne mornarice od 1991. godine, kada je zapljenjen. Brod je dužine 73,3 m, širine 10,8 m, gaza 3,9 m. Istisnina broda standardna je 1.260 t, puna 1.538 t, a brzina koju postiže 17 čvorova. Naoružan je dvama brodskim topovima PZO 20 mm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:30