VIDEONADZOR

HRVATSKA POSTAJE JEDAN VELIKI BIG BROTHER: SOA će na nadzornim kamerama moći pratiti ulice većine gradova

Djelatnici SOA-e neće stanje na prometnicama nadzirati stalno, nego samo u izvanrednim situacijama u sklopu neke operacije
 Damjan Tadić/CROPIX

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uskoro će putem kamera na zagrebačkim ulicama moći provoditi nadzor nad građanima i vozilima na prometnicama.

Jučer su to potvrdili iz SOA-e, koja se povezala sa sustavom videonadzora javnih površina u Zagrebu, ali i drugim gradovima u zemlji. Njihovo spajanje nije protuzakonito - podloga za njega nalazi se u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

Izvanredne situacije

Kako neslužbeno doznajemo, djelatnici SOA-e neće konstantno preko ovih kamera nadzirati stanje na prometnicama, već samo u izvanrednim situacijama. Dakle, u slučaju kada se ukaže potreba za nadziranje kretanja vozila ili pješaka u sklopu neke operacije. To će sigurnosnim službama omogućiti lakši nadzor nad potencijalno sumnjivim osobama ili vozilima.

Tako će agencija moći promatrati građane preko više od 300 kamera. No, broj će se povećati - u Zagrebu će se tako postaviti još 69 nadzornih kamera - po tri na svaku od 23 odabrane lokacije.

Kamere će se moći okretati za 360 stupnjeva, a njima će se upravljati iz nadzornog centra Sektora za komunalno i prometno redarstvo grada Zagreba.

- Točne lokacije objavit ćemo na stranicama Grada kad to bude sigurno, odnosno dogovoreno do kraja. Mogu samo još potvrditi da će, među ostalim, jedna pozicija s tri kamere biti na križanju Držićeve i Vukovarske ulice, a još tri kamere na križanju Vukovarske i Savske ulice. To će koštati 4,4 milijuna kuna - neslužbeno doznajemo iz Grada. O postavljanju kamera vladaju podijeljena mišljenja: točno je da je manje grafita i nereda po parkovima, a vozači opreznije voze na cestama koje su pokrivene videonadzorom.

Podijeljena mišljenja

Uz to, građani se osjećaju sigurnije kada znaju da se područje kojim se kreću snima.

No, drugi smatraju da su mjere tajnog nadzora pod ingerencijom Vrhovnog suda te da je činjenica da će Sigurnosno-obavještajna agencija imati pristup videonadzoru ulica vrlo problematična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:47