ODLUKA HAKOMA

Hrvatska pošta ne smije dati popuste na slanje paketa u njenim kutijama

Početkom svibnja HP je podigao cijene paketa težine do deset kilograma koje su korisnici slali u vlastitoj ambalaži
 Darko Tomaš/Cropix

Regulator je doskočio novom cjeniku Hrvatske pošte koja je, početkom svibnja, uvela pomalo neobično pravilo: podigla je cijene usluge slanja paketa težine do deset kilograma za 14 kuna u slučajevima u kojima ih korisnici šalju u vlastitoj ambalaži, ali je zato odlučila davati popust svima onima koji će svoje pakete slati u kutijama HP-a.

Po novome, HP više neće moći odobravati takve vrste popusta potrošačima: Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom) donijela je, naime, 10. lipnja, a ovih dana javno objavila odluku kojom ukida mogućnost davanja popusta na "standardnu ambalažu", i to zato što je ona u suprotnosti sa Zakonom o poštanskim uslugama.

"Člankom 46. propisano je kako davatelj univerzalne usluge ima pravo odobriti popuste isključivo korisnicima usluga koji šalju veći broj pošiljaka, uz uvjet da je takav popust određen uvažavajući troškove, predviđen cjenikom univerzalne usluge te da se primijenjuje na jednak način na sve korisnike usluga koji šalju pošiljke pod sličnim uvjetima", stoji u odluci Hakoma, koja postaje izvršna na dan dostave HP-u te protiv koje ova državna tvrtka može pokrenuti spor pred Visokim upravnim sudom.

Podsjetimo, Pošta je početkom svibnja počela penalizirati sve korisnike koji pakete do 10 kilograma šalju u vlastitoj ambalaži tako da je cijene za takve pakete u pojedinim kategorijama podigla i do 50 posto, ali je zato odobrila davanje popusta u iznosu od 14 kuna na sve one pakete koje šalju u ambalaži kupljenoj u poštanskim uredima.

Tu je odluku pravdala problemima zbog neadekvatno zapakirane pošiljke, no sada će morati pronaći novi način za promoviranje vlastite ambalaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40